Южна Африка казва, че разследването не открива доказателства за доставка на оръжия за Русия

...
Независимо разследване не е открило доказателства, че Южна Африка е
Коментари Харесай

Независимо разследване не е открило доказателства, че Южна Африка е доставяла оръжия на Русия, каза президентът Сирил Рамафоса.< /p>

Комисията отхвърли твърденията на американския посланик в Южна Африка, че руски кораб е бил натоварен с боеприпаси и оръжия в Кейптаун миналия декември.

Твърденията повдигнаха въпроси относно заявения неутралитет на страната във войната с Украйна.

Г-н Ramaphosa каза, че това е навредило на валутата и репутацията на нацията.

"Комисията установи, че няма доказателства в подкрепа на твърдението, че корабът е транспортирал оръжия от Южна Африка предназначени за Русия", каза президентът в телевизионно обръщение към нацията в неделя.

"Не е издадено разрешение за износ на оръжие и не е изнесено оръжие ."

Защо инвазията на Русия в Украйна все още разделя АфрикаКак Западът губи влияние в Африка

Вместо това разследването установи, че руският товарен кораб е доставил пратка оръжия от Русия до Южна Африка, поръчано през 2018 г.

Твърденията на посланик Рубен Бриджити се отнасяха до акостирането на Lady R във военноморската база Саймънс Таун между 6 и 8 декември 2022 г.

Той каза на брифинг за медиите в Претория през май, че е „уверен“, че оръжията и боеприпасите са били натоварени на плавателния съд, „докато се е връщал към Русия“.

Ден по-късно външното министерство на Южна Африка заяви, че г-н Бриджити се е „извинил безрезервно“ за твърденията.

Пишейки в социалните медии след срещата, г-н Brigety каза, че е „благодарен за възможността... да коригира всички погрешни впечатления, оставени от публичните ми забележки".

Г-н Рамафоса нареди независимо разследване, ръководено от съдия, след коментарите на г-н Бриджити.

"Нито едно от лицата, направили тези твърдения, не можа да предостави никакви доказателства в подкрепа на твърденията, отправени срещу страната ни", каза г-н Рамафоса след приключването на разследването .

Президентът ще пусне само изпълнително резюме на доклада от съображения за сигурност.

Южна Африка се стреми да поддържа приятелски отношения отношенията с Русия след нахлуването й в Украйна през февруари 2022 г., предизвиквайки критики от САЩ и други западни нации.

Това е една от малкото нации, които се въздържаха от редица гласувания в ООН по конфликта, отказвайки да осъдят публично Русия по въпроса. p>

САЩ по-рано изразиха опасения относно съвместни военноморски учения между Русия и Южна Африка.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР