Южна Африка изпадна в рецесия за първи път от 2009

...
Южна Африка изпадна в рецесия за първи път от 2009
Коментари Харесай

Южна Африка изпадна в рецесия за първи път от близо 10 години

Южна Африка изпадна в криза за първи път от 2009 година насам. Брутният вътрешен артикул на африканската страна се свива с 0.7% през второто тримесечие на тази година заради едва показване на земеделието, превоза и търговията на дребно, сочи формалната статистика, представена от Reuters и profit.bg.

Националната валута - южноафрикански ранд, поевтиня с над 2% по отношение на щатския $ след издание на данните.
Анализаторите чакаха най-малък растеж от 0.6% за второто тримесечие, само че действителността сподели друго лице.
„ В криза сме. Отчетохме стесняване през първото тримесечие... и в този момент и през второто тримесечие с понижение от 0.7%”, уточни шефът на националната статистика Рисенда Малулеке.
Статистиката сочи, че земеделската прдукция е намаляла с 29.2% през второто тримесечие, до момента в който превозът, връзките и секторът на предпазване регистрират спад от 4.9%, а финансовият бранш се свива с 1.9%.
Същевременно ревизираните данни демонстрират, че свиването на стопанската система през първото тримесечие е даже още по-голямо по отношение на в началото оповестеното, като възлиза на 2.6%.
Анализаторите показват, че тези данни ще създадат много мъчно за Централната банка на страната да вземе решение за повишение на лихвите на идното си заседание.

Според Джефри Шулц, основен икономист на BNP Paribas, данните за първото полугодие са много неприятни и демонстрират, че стопанската система на Южна Африка страда от базови недостатъци, както в първостепенни, по този начин и във второстепенни браншове на пазара.
„ Това изплаши пазарите, защото не чакахме такива данни, чакахме доста непретенциозно второ тримесечие, само че фактически не чакахме отрицателен резултат”, прибавя той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР