Южна Африка днес отбеляза 30-ата годишнина от освобождаването на Нелсън

...
Южна Африка днес отбеляза 30-ата годишнина от освобождаването на Нелсън
Коментари Харесай

Южна Африка отбелязва 30-ата годишнина от освобождаването на Нелсън Мандела от затвора

Южна Африка през днешния ден означи 30-ата годишнина от освобождението на Нелсън Мандела от пандиза, съобщи ДПА.

Това е ден, който доста от по-възрастните поданици в никакъв случай няма да не помнят: те са гледали по какъв начин Мандела излиза на независимост след 27 години прекарани в пандиза, по-голяма част от тях прекарани на остров Робен поради опълчването си на сегрегационната политика на расова основа на държавното управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Мандела напусна пандиза "Виктор Верстер ", където излежа последните 14 месеца от присъдата си съпроводен от брачната половинка си Уини Мадикизела-Мандела, необятно ухилен и с вдигнат пестник, който е африканският знак за мощ.

Спомняйки си този ден дъщерята на някогашния президент Зиндзи Мандела, написа на страницата си в Туитър: "Бях там с моите бебета и майка ми най-отпред. Помогнах на татко ми да си постави вратовръзката, а когато четеше речта си от балкона беше взел назаем очилата на майка ми ".

Президентът на Южна Африка Сирил Рамапоса през днешния ден се обърна към нацията от същия балкон на кметството в Кейптаун, където държеше микрофона на Мандела, часове след освобождението на международната звезда през 1990 година

"Датата 11 февруари вечно ще бъде запомнена, като един от тези дни в историята на света освен на Южна Африка ", сподели Рамапоса, припомняйки по какъв начин неговият воин е излязъл от "мрачната тюрма " на режима на апартейда.

Рамапоса сподели, че в случай че някой е имал правото да приканва за възмездие това е бил Мандела, само че той избра да зададе тона за помиряване и създаване на нацията.

Измъчвана от извънредно неравноправие днешна Южна Африка към момента не е постигнала всичко, на което Мандела се е надявал. Престъпността и корупцията набъбнаха, а икономическия напредък демонстрира наклонност към спад.

Въпреки това през днешния ден хората могат да се сдружават и да вървят където изискат - свободи, лимитирани по време на расисткия режим, отбелязва ДПА.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР