Южен Ирак от седмица е раздиран от антиправителствени протести. И

...
Южен Ирак от седмица е раздиран от антиправителствени протести. И
Коментари Харесай

Южен Ирак раздиран от антиправителствени протести

Южен Ирак от седмица е раздиран от антиправителствени митинги. И през днешния ден хиляди иракчани от южните провинции излязоха и на демонстрации в градовете с искане управляващите да им обезпечат работни места и да се оправят с дефицита на електричество и вода, оповестява Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС.

По данни на телевизия " Скай нюз - Арабия " през днешния ден стачкуващите за следващ път са се пробвали да щурмуват постройката на провинциалната администрация в Басра, а силите на реда са отвърнали с предупредителна пукотевица във въздуха и сълзотворен газ. Пострадали са четирима. Подобна е и обстановката в провинциите Ди Кар и Кербала. Протестиращи в иракската провинция Мутана опожариха през днешния ден щабове на огромни политически партии, заяви телевизия " Ал Хадас ".

Демонстрантите запалили офиса на шиитската партия " Ислямски апел " на някогашния министър председател Нури ал Малики, атакували локален филиал на алианса " Ал Хикма " на Амар ал Хаким - един от шиитските водачи, и посланичество на военизираното формирование " Бадр ", което влиза в състава на шиитската милиция " Ал Хашд аш Шааби ".

Също като в други южни провинции, протестиращи в Мутана се пробват да завладяват държавни институции, а полицейската защита е принудена да употребява специфични средства против тълпата. Има потърпевши и от двете страни, отбелязва ТАСС.

По разпореждане на премиера Хайдер ал Абади силовите структури са сложени в цялостна бойна подготвеност. В провинциите Басра, Кербала, Наджаф и Майсан е въведен комендантски час.

Според изказвания на локални медии управляващите се притесняват от разширение на митингите, по тази причина са блокирали достъпа до интернет и обществените мрежи. В градовете, обхванати от протестното придвижване, са затворени държавните институции и са сложени спомагателни полицейски кордони.

Независимо че министър председателят огласи проект за излизане от рецесията, антиправителствените акции не стихват. В отговор на настояванията Абади подреди да вземем за пример неотложно да се провиснал от държавния бюджет 3 милиарда $, а по-рано управляващите обявиха, че ще обезпечат работа на 10 000 души.

Започнали в Басра, мирните демонстрации обгърнаха през днешния ден на процедура всички южни провинции на Ирак. Миналата седмица стачкуващи се пробваха да нахлуят в петролния комплекс " Западна Курна-2 " в Басра, в петък стотици хора извършиха интернационалното летище в Наджаф, а през вчерашния ден протестиращи блокираха единствения контролно-пропусквателен пункт на границата с Кувейт. В ред случаи митингите прераснаха в конфликти със силите на реда, десетки хора бяха ранени, има и починали, показва ТАСС.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР