Югославия Преди стотици години Първата световна война нанася редица опустошения

...
Югославия Преди стотици години Първата световна война нанася редица опустошения
Коментари Харесай

5 страни, които са съществували 100 години, но вече не

Югославия

Преди стотици години Първата международна война нанася редица разрушения в Европа. Югославия, основана през 1918 година като "Кралство на сърбите, хърватите и словенците ", преименувана на Югославия десетилетие по-късно, сплотява доста културни и етнически територии, които са част от някогашната Австро-унгарска империя.

Новата нация включва сегашните страни от Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово и Македония. Но през 20 век Югославия е обхваната от доста спорове: разграничена и окупирана по време на Втората международна война, обединена под комунистически режим след войната, последвана от война през 90-те години. „

Тибет

Въпреки че свързваме Тибет с мирни будистки монаси и неговия нравствен лидер Далай Лама, този регион северозападно от Индия води война от епохи. Тибет в действителност е самостоятелна страна от 1912 година до 1951 година, когато става част от Китай.

Усилията за "свободен Тибет " не престават, а награденият с Нобелова премия за мир Далай Лама към момента живее в заточение в Индия. Страната също по този начин е дестинация за търсещи завършения и алпинисти, защото тук се намира най-високата точка на Земята - връх Еверест.

Повече може да прочетете ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР