Югославия Преди стотици години Първата световна война нанася редица опустошения

...
Югославия Преди стотици години Първата световна война нанася редица опустошения
Коментари Харесай

5 страни, които са съществували 100 години, но вече не

Югославия
Преди стотици години Първата международна война нанася редица разрушения в Европа. Югославия, основана през 1918 година като " Кралство на сърбите, хърватите и словенците ", преименувана на Югославия десетилетие по-късно, сплотява доста културни и етнически територии, които са част от някогашната Австро-унгарска империя.

Новата нация включва сегашните страни от Словения, Хърватия, Босна и Херцеговина, Сърбия, Черна гора, Косово и Македония. Но през 20 век Югославия е обхваната от доста спорове: разграничена и окупирана по време на Втората международна война, обединена под комунистически режим след войната, последвана от война през 90-те години. „
Тибет

Въпреки че свързваме Тибет с мирни будистки монаси и неговия нравствен лидер Далай Лама, този регион северозападно от Индия води война от епохи. Тибет в действителност е самостоятелна страна от 1912 година до 1951 година, когато става част от Китай.

Усилията за " свободен Тибет " не престават, а награденият с Нобелова премия за мир Далай Лама към момента живее в заточение в Индия. Страната също по този начин е дестинация за търсещи завършения и алпинисти, защото тук се намира най-високата точка на Земята - връх Еверест.
Neutral Moresnet

Никога не сте чували за Neutral Moresnet? Не сте единствени. Тази незначителна страна, която даже няма повърхност от 2 кв. км, се основава като съглашение сред холандци и прусци през 1816 година

Страната има собствен личен байрак и даже е направила свои монети. Дори има опити да бъде основан собствен език – есперанто. В последна сметка, страната става жертва на Първата международна война и по-късно се трансформира в част от Белгия.
Нюфаундленд

Може да благите за остров Нюфаундленд като част от Канада, само че това не всеки път е по този начин. Островът край североизточното крайбрежие на Северна Америка преди този момент е английска колония, само че изолацията му основава просвета, различаваща се от околния район.

Нюфаундленд става самоуправляваща се самостоятелна нация, макар че е под английско " владичество " от 1907 до 1934 година, когато непринудено избира да се трансформира към колония след Голямата меланхолия. През 1949 година Нюфаундленд става канадска провинция, известна в този момент като Нюфаундленд и Лабрадор (интересното е, че и двете са имена на породи кучета!).

Чехословакия

Тази източноевропейска страна е съюз от разнообразни етнически групи, основана през 1918 година в края на Първата международна война. Част от някогашната Австро-унгарска империя, Чехословакия се състои от историческите региони Моравия, Словакия и Бохемия.

През 1993 година Чехословакия спокойно се раздели на Чехия и Словакия. Днес двете страни са изцяло самостоятелни и търсени туристически дестинации.
Цейлон

Вероятно знаете този огромен остров на юг от Индия като Шри Ланка, само че до 1972 година той се назовава Цейлон. Това е името, което европейците му дават, когато островът е колонизиран. Поставена под английския надзор до 1948 година, тя става самостоятелна страна и отхвърля своя колониален статус през 1972 година, когато се преименува на Шри Ланка.

След революция при започване на 21 век, регионът към този момент е постоянен. През 2011 година страната реши да промени името на всяка държавна институция, към момента носеща името Цейлон, в опит да отстрани остатъците от колониализма.
Занзибар

Островите Занзибар - архипелаг на източното крайбрежие на Африка, звучат екзотично - името евентуално ви кара да мислите за подправки, откриватели и завършения. И с съображение: регионът в миналото е бил значим търговски център, а през 19 век е основан като самостоятелен султанат.

Скоро по-късно става английски протекторат, само че султанът продължава да ръководи до 1964 година След като завоюва цялостна самостоятелност, Занзибар се слива с континенталната Танганика, с цел да образува днешната Танзания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР