Югоизточна Азия се бори за ограничаване на разпространението на силно

...
Югоизточна Азия се бори за ограничаване на разпространението на силно
Коментари Харесай

Милиони прасета изклани в Азия заради чума

Югоизточна Азия се бори за ограничение на разпространяването на мощно заразната африканска чума по свинете , известна като " свинска ебола ", която към този момент докара до унищожаването на милиони свине в Китай и Виетнам , оповестяват международните информационни организации.

Африканската чума по свинете, която е безвредна за хората, само че е съдбовна за свинете, беше открита в Китай през август, където тя провокира безпорядък, което докара до изтребване на повече от 1,2 млн. свине . Китай е дом на съвсем половината от свинете по света и новината увеличи международната цена на свинското месо.

Не е налична ваксина за африканска чума по свинете, която предизвиква вътрешни кръвоизливи у прасетата, до момента в който умрат, тъй че единствената опция за ограничение на заболяването е да се избият всички инфектирани животни.

Според някои оценки в Китай в последна сметка могат да бъдат изклани до 200 млн. животни . Вирусът може да издържи в продължение на няколко седмици върху всичко - от облекла до транспортни средства, което му разрешава елементарно да пътува на дълги дистанции.

Чумата се популяризира като горски пожар в цяла Азия, предизвиквайки възходящо опустошение на свиневъдите във Виетнам и Камбоджа и поставяйки Тайланд, втория по величина производител на свинско месо в Азия, под паника от най-висока степен. През последните седмици случаите в Монголия, Северна Корея и Хонконг са се нараснали, до момента в който Южна Корея организира кръвни проби на свине по границата.

Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (FAO) и специалисти в района се притесняват, че Мианмар, Филипините и Лаос ще бъдат идващите наранени страни, защото всички те са мощно податливи на болестта поради проблемите към контрола на придвижването на свине и свински артикули през недобре охраняваните граници.

" Това е най-голямото огнище на болест по животните, което в миналото сме имали на планетата ", акцентира Дирк Пфайфър, който е ветеринарен епидемиолог от City University в Хонконг и специалист по африканската чума по свинете. " Това прави епидемиите от шап и луда крава да бледнеят спрямо нанесените вреди. И нямаме метод да го спрем да се популяризира ", добавя той.

Понастоящем борбата за ограничение на заболяването е изгубена. " Налице са опасения, че заболяването ще продължи да се популяризира в страните в Югоизточна Азия ", посочи доктор Вантанее Калправидх, който районен шеф за FAO, който съобщи, че считат, че случаите на африканска чума по свинете, докладвани от държавните управления в района, са " подценени ".

Последиците от епидемията към този момент се усещат отвън Азия. Глобалните цени на свинското месо са се повишили с съвсем 40 %, а в дълготрайна вероятност е евентуално да докара до повече импорт на свинско месо от Европа и Америка, с цел да се отговори на търсенето, което също ще притисне нагоре международните цени на месото. Анализатори предвиждат, че международното предложение на свинско месо може да се свие с 8 на 100.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР