Юбилейното 20-то издание на Европейски музикален фестивал“ в София стартира

...
Юбилейното 20-то издание на Европейски музикален фестивал“ в София стартира
Коментари Харесай

„Моцарт и Бетовен“ – концерт за деца в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2020

Юбилейното 20-то издание на „ Европейски музикален фестивал “ в София започва тази година със особено събитие, ориентирано към най-младата публика. На 6 март от 11 часа форумът кани децата в зала „ България “ на мултимедийния концерт „ Моцарт и Бетовен “, който ще показа двама от най-великите музикални гении на всички времена. Артистите от Националния музикален спектакъл Катерина Тупарова и Румен Григоров ще влязат в ролята на водещи, с цел да опишат за живота и музиката на виенските класици. В това забавно и занимателно премеждие ще им оказват помощ надарените възпитаници от Младежка филхармония „ София “ към Националното музикално учебно заведение „ Любомир Пипков “, София и диригентът Жорж Димитров.  Във фокуса на програмата са известни шедьоври от разнообразни жанрове, измежду които серенадата „ Малка нощна музика “ и Rondo Alla Turca или както е известно „ Турски марш ” от Моцарт, Симфония №5 и „ Лунна соната “ от Бетовен и др.  Специално присъединяване ще вземат солистите София Чернишкова и Стефан Симов от класа по пиано на Емилия Канева, както и певицата Елена Кожушкова от класа на Росица Вълканова. А в края на концерта ще бъде изпълнена величествената „ Ода на насладата “ от Симфония №9 на Бетовен с присъединяване на Младежка хорова шапка „ Любомир Пипков “ с диригент Славил Димитров.
„ Изключителна отговорност  е да представяш музика пред деца “, споделя Катерина Тупарова, която е и създател на сюжета за концерта. „ Какво по-голямо предизвикателство от това да спечелиш вниманието им и да го задържиш? Представянето би трябвало да е занимателно, да има комизъм, информацията да се възприема елементарно и естествено. Децата през днешния ден са доста образовани, само че ние ги привличаме с осъществяване на живата, чистата, същинската музика “, споделя още тя.
Концертите за деца към този момент са традиция в програмата на „ Европейски музикален фестивал “ в София. Реализираните досега планове донесоха доста вълнуващи моменти и скъпи познания за музиката на децата от столичните учебни заведения. През 2019 година в зала „ България “ над 800 възпитаници посетиха концерта „ Музикално странствуване “, отдаден на ударните принадлежности.
Двадесетото издание на „ Европейски музикален фестивал “ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2020 година, а съорганизатор на фестивала е Министерството на културата. Концертът „ Моцарт и  Бетовен “ се осъществя в партньорство с Националното музикално учебно заведение „ Л. Пипков “ и Софийската филхармония и е отдаден на 250-годишнината от рождението на Лудвиг ван Бетовен.
Билетите за концерта са в продажба на касата на „ Кантус Фирмус “ в зала „ България “ и онлайн на www.ticketsbg.com .
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР