Юбилейна пощенска карта беше валидирана по повод 140-ата годишнина от

...
Юбилейна пощенска карта беше валидирана по повод 140-ата годишнина от
Коментари Харесай

ВМА с юбилейна пощенска карта „140 години Военномедицинска служба”

Юбилейна пощенска карта беше валидирана във връзка 140-ата годишнина от основаването на военномедицинската работа на българските Въоръжени сили.

Печата за валидиране сложиха началникът на ВМА бригаден военачалник професор Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, заместник-министърът на защитата генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов, началникът на защитата военачалник Андрей Боцев и изпълнителният шеф на „ Български пощи ” Деян Дънешки.

В приветствието си началникът на ВМА показа къса историческа информация от основаването на военномедицинската работа на 1 септември 1878 година до през днешния ден.

„ ВМА и военномедицинската работа минава през разнообразни транформации, само че тя постоянно е била на високото равнище, което се чака от нея. С множеството си прояви по време на действителни бойни дейности и задгранични задачи, тя постоянно се е отличавала с положително качество и с висока чест е завършвала своите каузи ”, посочи бригаден военачалник професор Венцислав Мутафчийски.

Той се върна в далечната 1904 година, когато за първи път български лекари под пагон са отпътували на задача – в далечна Манджурия. Там, в размирните години след Руско-японската война, нашите медици оказват помощ на съветското сдружение на Червения кръст. За началник на бригадата без съмнение е определен подполковник доктор Димитър Киранов – шеф на Първа софийска дивизионна болница, чийто правоприемник през днешния ден е точно Военномедицинска академия.

„ От тогава ВМА постоянно взе участие със свои екипи в превъзмогване на рецесии по целия свят. Обръщайки се към историята и въодушевени от нея и достойното показване на нашите предшественици, ние гледаме решително напред ”, съобщи професор Мутафчийски и дружно с гостите приветстваха новоприетите курсанти по компетентност „ Военен доктор ”, които също участваха на церемонията.

„ Те са нашето бъдеще. Това е гаранцията, че историята не свършва с тези 140 години ”, добави още началникът на ВМА.

Поздравления от името на министъра на защитата сервира генерал-лейтенант (о.р.) Атанас Запрянов - заместник-министър на защитата: „ Със своите дългогодишни старания вие - военните лекари и здравни експерти от системата на защитата, заслужихте признанието и уважението на национално и на интернационално равнище. Смятам, че обичта, благодарността и доверието на хората, до които сте се докоснали и на които сте били в помощ, са най-високата и откровена премия, премия и доказателство за неоспоримия престиж на българската военна медицина.

„ За мен е изключителна чест да бъда с вас при отбелязването на една от значимите дати в националната история и то по подобен метод – с валидиране на юбилейна пощенска карта ”, съобщи изпълнителният шеф на „ Български пощи ” Деян Дънешки.

Авторът на пощенската карта Петя Запрянова показа образен роман за същността, значимостта и силата на Военномедицинска академия, като изобразените елементи са израз на традиция, мъдрост, познание и отбрана. Печатът е въодушевен от структурата на бойна броня. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР