Юбилей, който може да развълнува повече хората около него, отколкото

...
Юбилей, който може да развълнува повече хората около него, отколкото
Коментари Харесай

Великият Георги Глушков на 60!

Юбилей, който може да развълнува повече хората към него, в сравнение с самия Глушков. Просто не е привикнал да чества, нито рождения ден на 10 януари, нито хубавите декемврийски празници. Защото постоянно е бил на път, в придвижване, като състезател, а и по-късно, в новите си функции. Приема го като нещо изцяло обикновено, и може би по тази причина не отдава огромно значение на днешната кръгла годишнина.

Но си коства да си напомним, тъй като въпреки в България постоянно да омаловажаваме смисъла на този факт, името на Георги Глушков постоянно ще остане записано със златната история на баскетболната игра. Не единствено в Европа, а чак до НБА.

Ако погледнете архивите на европейските спортни всекидневници, всеки един от тях понякога се сеща и напомня славната история на първия европеец в НБА. Неотдавна испанският "Марка " го стори, с препратката - с цел да има 108 европейци сега в Лигата, преди време един център от България е бил първият...

За историята на Георги Глушков, споделя първият Алманах на българския баскетбол, ето част от нея:

Георги Глушков е роден на 10 януари 1960 година в гр. Трявна – едно райско кътче в родния Балкан с десетина хиляди души. Малък град, само че с обичаи. По това време Трявна даже има тим по баскетбол в Б група, както и непрестранни надпревари за запалянковците. Такъв е и Глушков.. Като дребен той бива вратар на учебния тим по футбол, само че учителят му по физическо Апостолов накланя везните към баскетбола.

Как стартира всичко?

Един ден Глушков и треньорът по баскетбол в учебно заведение Петър Милчев виждат във вестник „ Народен спорт “ конкурс - „ Висок баскетболист “ и попълнят ваучър за неговото присъединяване. Глушков тогава е на 15 години и е висок 185 см., само че с треньора му прибавят още 2. И те обаче не се оказват задоволителни и той не е поканен на приемен изпит в София. По-късно бива отритнат и от спортните учебни заведения в Плевен и Русе. Късметът му излиза най-неочаквано в Ямбол. По това време ямболският ментор Симеон Варчев сортира момчета, родени през 1960-те. Освен с растежа си, младокът впечатлява и с непримиримостта да играе баскетбол. Така през 1975 година идва предлагането от Варчев и Глушков напуща родната Трявна. Ето думите на треньора при първия му контакт с младока: „ Още преди да съм му подал топката, усетих, че ще го бъде. “

За годините си Глушков пораства скорострелно бързо. За една година стига до 198 сантиметра, което съществено плаши майка му и дамата даже го завежда на доктор. Оказва се, че всичко е наред, само че му откриват аритмия на сърцето. За благополучие, това не става проблем за кариерата му, а в противен случай - всичко потръгва стремително напред. Младият играч стартира да получава десетки предложения от треньорите в цялата страна и последователно става част от всички обединения на българския народен тим. В повратен миг обаче, Глушков взема решение да се откаже от баскетбола поради носталгия по родния дом и другари. Майка му обаче се оказва решителен фактор и не разрешава това да се случи. От тогава Варчев и брачната половинка му одобряват Георги като личен наследник и отварят дома си за него. Така Глушков ги следва на всички места и отива дружно с тях да играе по-късно в Балкан Ботевград и Варна.

Всичко, до момента в който не замине за лигата на „ извънземните “. Това се случва през заветната 1985 година. Тогава Глушков става освен първият българин, само че и първият баскетболист от Източна Европа и целия социалистически лагер, определен в НБА.

Пътят до НБА

На Универсиадата през 1985 година в Щуртгарт състезателят схваща инцидентно, че е попаднал в драфта на Финикс. Малко по-късно Глушков потегля за Съединени американски щати с неговия треньор Симеон Варчев и интернационалния арбитър Стефан Станев, който единствен приказва добре британски. „ Когато поех към Америка, към момента не знаех защо отивам. Казаха ми, че ще вземам участие в някакъв лагер. “ Още на летището го посрещат безчет публицисти и Глушков схваща от тях защо е там.

За първия мач с Финикс

Георги Глушков: „ Първият ми мач със звездите на НБА беше в действителност паметен. Аз измежду звездите на Финикс играя против Лейкърс. Представяте ли си, за мен беше висшо чувството. В мига си мислех, че се е сбъднала най-голямата ми фантазия. “

Залата – голяма, като никоя друга в Еропа, а в нея към 15,000 души пристигнали да следят срещата. Срещу него - звезди като Карим Абдул Джабар, само че българинът се показва чудесно и вкарва цели 18 точки в първия си допир до НБА.

След този камп, идва щастливата развръзка, когато той е утвърден за лигата на „ извънземните “ - НБА. Последват редица договаряния с България, защото състезателят е военизиран състезател на ЦСКА, само че в последна сметка Глушков получава позволение да замине. Договорът му в НБА е за към $200,000. В началото българският играч не получава задоволително игрово време, само че след това нещата се оправят и той изиграва цели 48 мача за Финикс Сънс.

Преди втория му сезон в НВА, Глушков взе участие на летен лагер с Финикс, когато взема решение да потърси нови пътеки за своето бъдеще, тъй като не получава гаранция за задоволително игрово време. На същия камп италиански мениджъри харесват българина и му насочат добра оферта. Така през 1986 завършва кариерата му в НБА и той подписва с италианския Казерта. Глушков остава там четири години. След това той носи още екипите на италианските Реджо Емилия, Фонтана Фреда, испанския Таугрес Витория, а през 2002 година на 42-годишна възраст българинът завършва кариерата в италианския Пискинола.

Малко по-късно Георги Глушков става управител на Казерта, а през август 2008 година се завръща в родна България. След идването у нас получава предложение от тогавашния президент на Българската федерация Михаил Михов да стане основната фигура в построяването на нов жанр на работа, поемайки поста Мениджър по развиването. Година по-късно, Глушков става изпълнителен шеф, а през лятото на 2011 година, след гибелта на Михаил Михов, застава отпред на федерацията по баскетбол, където е и до през днешния ден.

През 2014 година Глушков е определен за член на борда на Международната централа ФИБА Европа.

Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР