Юбилейният 50-и конгрес на БСП се оказа знаков за българската

...
Юбилейният 50-и конгрес на БСП се оказа знаков за българската
Коментари Харесай

Сергей Станишев и знакови лица на прехода – вън от Националния съвет на БСП

Юбилейният 50-и конгрес на Българска социалистическа партия се оказа знаков за българската левица. Както се и очакваше той зададе нов курс за кадрово обвновление на партията, след успеха на Корнелия Нинова в първия директен избор за ръководител от всички членове на партията.

Форумът изрично поддържа водената от Корнелия Нинова политика за безапелационна опозиционност и битка против паралелната страна, задкулисието и за нов морал в политиката и ръководството на страната. Това пролича от определения нов състав на Национален съвет на партията.

От необятното управление на партията изпаднаха знакови имена на прехода като Димитър Дъбов, Ангел Найденов, Атанас Мерджанов, Георги Пирински и Анна Пиринска, Георги Божинов, Юрий Асланов, Катя Николова, Михаил Миков (който самичък си направи отказ още през вчерашния ден от листата на пленума), Велислава Дърева, Красимир Янков и Валери Жаблянов.

692 социалисти аплайваха за 113 избираеми места в в управителния орган на партията. В него влизат Крум Зарков (с най-вече гласове), следван от Янаки Стоилов, Георги Свиленски, Александър Симов и Кристиян Вигенин. Следват: Румен Гечев, Борислав Гуцанов, Атанас Зафиров, Костадин Паскалев, Румен Овчаров, Радослав Гайдарски, Бриго Аспарухов, Светлана Шаренкова, Иван Ченчев, Драгомир Стойнев, Крум Дончев, Петър Мутафчиев, Таско Ерменков, Филип Попов, Деница Златева, Калоян Паргов, Стоян Мирчев, Георги Търновалийски, Манол Генов, Христо Проданов, Весела Лечева, Евгений Белий, Милко Недялков, Кольо Милев.

В националния съвет влиза и един от претендентите за лидерския пост в Българска социалистическа партия Кирил Добрев. В управителния орган на партията влиза и кметът на Троян Донка Михайлова.

Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев отпада от Националния съвет на партията. В извършеното скрито гласоподаване той е на 157-мо място при квота от 113 души. Валери Жаблянов отдръпна кандидатурата си за съвета.

Очаква се заключителното слово на водача на социалистите Корнелия Нинова

Вотът стартира нощес, като 692-ма души се борят за 113 места. Има доста нови млади лица. При първи взор на състава се вижда, че Нинова владее 80% от пленума на партията.

Георги Гергов влиза в Националния съвет като делегиран представител на пловдивските социалисти. Ден преди конгреса той прикани за единство на партията и заставане зад победилата в директния избор като ръководител на партията Корнелия Нинова.

Националният съвет е органът, който взима значимите решения в Българска социалистическа партия в интервала сред съвещанията на конгреса и дефинира политическата активност на партията. Той утвърждава водачите на листи за парламентарните избори, претендентите за президент и вицепрезидент, и всички останали номинации, които партията прави за държавни постове. Пленумът взима и решението за присъединяване в изпълнителната власт. По правилник той заседава не по-малко от един път на два месеца.

Съставът на новия пленум демонстрира, че той ще бъде доста по-консенсусен и работещ орган за разлика от предходния, в който така наречен вътрешна съпротива се опитваше непрестанно да неодобрява водача сии на няколко пъти съумя.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР