Юбилеите са хубаво нещо!Най-малкото, защото художници, недържащи на всяка цена

...
Юбилеите са хубаво нещо!Най-малкото, защото художници, недържащи на всяка цена
Коментари Харесай

Бохемски следобеди с Бисер Лазаров

Юбилеите са хубаво нещо!
Най-малкото, тъй като художници, недържащи непременно и постоянно да излагат на всички места, склоняват да създадат независима галерия, ознаменуваща празника им. Тогава той става празник и за всички, които се допират по някакъв метод до изкуството им. Празник е и за изложба " Астри ", поради опцията за първи път да покаже една от страните в живописта на художник от класата на Бисер Лазаров.
Въпреки че той избира да се дефинира като безгрижник, явно, за мен той е повече благородник. Заради финеса и елегантността, с която минава най-малко във забележимата част на битието, което не подготвя към обработване на сходни качества. Пък и не загатва за голямата му креативна кариера на художник, реставратор и учител в Художествената академия. Биографията му обаче разкрива събития и качества на предан на изкуството художник - от годините в Софийската художествена гимназия, в Националната художествена академия, като учредител за Ателието за реституция към Софийската градска изложба, на дългия му и изключително кондензиран креативен престой в Скандинавските страни (1994-2005), десетките изложения, пленери, биеналета, креативен резиденции и симпозиуми в България, Германия, Италия, Китай, Чехия, Украйна. Отделно, паралелно, а може би и дружно от 2008 година до ден сегашен работи за реставрацията на стенописите в Рилския манастир и  други религиозни храмове в страната, за реставрацията и консервацията на картините на  Владимир Димитров-Майстора, Стоян Венев, Шаната, проф. Асен Василиев, Кирил Цонев и мн. други знакови за България художници.
За юбилейните " Бохемски следобеди " подбрахме да ви покажем картини от 2015 година до момента, и то единствено от фигуративната и работена върху платно част от творчеството на Бисер Лазаров. Абстрактните му композиции или финесът на акварелите му ще са предмет на последващи негови изложения.
Перефразирайки самия художник, ще кажа, че картините в тази галерия ги свързва като тънка нишка - с цвят по избор, тъй като нито един от тях не липсва в великодушната му палитра - тъкмо концепцията за към този момент изчезващия тип и феномен, на индивида, лишен от модерната и съвсем наложителна амбициозност на актуалния свят, а точно свободният субект с бохемска същина. Свободният зов, свободният смях, рибарят, пиячът, любовникът, художникът, Бохемът. Има го това чувство за независимост и в интериорите, и в натюрмортите, и в рибарските пейзажи, и в парижките кафенета и крайбрежията на Сена. Има я същността на личността.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР