Юбилеен бенефис на Янка Рупкина ще се състои на 10

...
Юбилеен бенефис на Янка Рупкина ще се състои на 10
Коментари Харесай

Павликени е домакин на бенефиса на фолклорната певица Янка Рупкина

Юбилеен бенефис на Янка Рупкина ще се състои на 10 октомври в Павликени. Домакин на проявата е Народно читалище „ Братство “-1884 година

Неземната Янка Рупкина ще посрещне своя празник и ще пее дружно с доста изтъкнати имена като ДесиСлава, квартет „ Славей “, Петя Панева и София Иванова. За положителното въодушевление на присъстващите ще се погрижат водещият Драгомир Драганов, отбор „ Развитие “ с основен живописен началник Йордан Йорданов и оркестър „ Павликени “.

Янка Рупкина е родена през 1938 година. През 1954 година приключва междинното си обучение в колеж за медицински сестри в Бургас.

В семейство ѝ постоянно се е пеело. Тя самата запява национални песни от дребна и на 22 години печели първа премия от събора – надпяване в село Граматиково.

Сред гостите на събора са и видни фолклористи, които я канят в София на конкурс на Ансамбъла за национални песни на БНР, който Рупкина печели.

От 1960 година в продължение на 30 години е негова солистка. Прави доста записи за фонда на БНР, издава няколко грамофонни плочи в „ Балкантон “, снима доста филми за Българска национална телевизия.

В доста от записите ѝ се откриват разновидности за модерна интерпретация на фолклорното песенно завещание. Осъществява доста съвременни фолклорни планове с трио „ Спешен случай “, с композитора Димитър Пенев и с кавалджията Теодосий Спасов.

Нейната ария „ Калиманку, Денку “ в обработка на Красимир Кюркчийски впечатлява изключително доста швейцарския продуцент Марсел Селие, който я подрежда измежду обичаните си в поредицата албуми на „ Мистерията на Българските гласове “. Печели влиятелната американска премия „ Грами ” през 1990 година
За изключителното си вокално майсторство е удостоена с доста награди: 1961 – първа премия от радиотелевизионния конкурс в Нови Сад, 1967 – първа премия в интернационалния фолклорен фестивал в Картаген, Тунис, 1973 – премия от интернационалния фестивал на грамофонната плоча в Братислава, 2007 – премия „ Нестинарка “ на интернационалния фолклорен фестивал в Бургас.

В края на 1970-те години дружно с Ева Георгиева и Стоянка Бонева основава трио „ Българка “. Именно с трио „ Българка “ Янка Рупкина печели международна известност и показва българското национално пеене по целия свят.

Янка Рупкина търси и записва стотици истински песни от Странджанския край за БНР и Балкантон. През 2005г. излиза албумът ѝ „ Керанка “, отдаден на майка й, като резултат от съдействието на Рупкина с холандския композитор Робърт Елмар.

През 2012 година, Янка Рупкина е удостоена с високото държавно отличие медал „ Кирил и Методий “.
В последните години Янка Рупкина непроменяемо е ръководител на журито на Фолклорния фестивал „ Северняшка китка ”, който се организира през м.юни в Павликени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР