Йозеф Якобс може да остане в историята като един от

...
Йозеф Якобс може да остане в историята като един от
Коментари Харесай

Йозеф Якобс – немският шпионин, който умря на стол

Йозеф Якобс може да остане в историята като един от най-странните шпиони по време на Втората Световна война. Работи за нацистите, само че преди да стигне до тази кариера в резюмето му ще открием и наличието на занимания като боец, ортодонт и даже нарушител. Самият той е толкоз комплициран човек в един извънредно динамичен свят, освен това на ръба на световен спор. Йозеф се ражда в Люксембург през 1898 година и тъй като родителите му са немци, той служи в немската войска през Първата Световна война.

Получава стоманен кръст за мъжество. Кълне се, че в никакъв случай повече няма да се върне на фронта и става ортодонт и даже работи тъкмо това през идващите 9 години. Жени се за Маргарет Кнофлър през 1926 година и има три деца. В началото на 30-те години към този момент се разделя с нея. На прага на огромната меланхолия, Якобс е заставен да затвори своя бизнес и стартира да се занимава с най-различни закононарушения. Необходими са 4 години, преди да влезе в затвор в Швейцария. През 1937 година се завръща и стартира да продава подправени паспорти на евреите, с цел да могат да избягат от Нацистка Германия. Арестуван е за следващ път и изпратен в концентрационен лагер. От там е свикан да служи на фронта.

Получава позиция в метеорологичните станции на Луфтвафе. Там геният му да се измъква от всевъзможни обстановки е видян от немското разузнаване и следва образование в шпионаж. За 43-годишен някогашен ортодонт, образованието е повече от трагично, само че войната не чака. По една или друга причина, разузнаването не дава доста. Получава някакво знание по морзов код, само че в никакъв случай не прави даже един експериментален скок с парашут. Много скоро схваща, че ще бъде спуснат над Англия и ще би трябвало да оперира там.

 Chair_in_which_Josef_Jakobs_sat_when_he_was_executed_by_firing_squat_August_15,_1941

Снимка: By Hu Nhu – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=73621393

Има един главен проблем, самият Йозеф в никакъв случай не е можел да приказва британски, най-малко на положително равнище. Освен това съперникът обръщал доста съществено внимание на всеки, който приказва със сериозен акцет, а редовите германци прекосявали през съществени тествания, с цел да продължат да обитават в страната. Както към този момент се усеща, немският ортодонт имал повече шансове за триумф в Мозамбик, в сравнение с във Англия, само че все пак историята продължава напред. И най-важното е, че задачата била извънредно безумна, Йозеф трябвало да рапортува смяната на времето на острова. И по този начин метеорологът скача от аероплан на 31 януари 1941 година, пада на вражеска територия и незабавно чупи глезена си.

Докуцуква в дребна плантация покрай Кеймбрдиж и там стиска зъби от болежка. Опитва се да погребе своето куфарче и да скрие всички доказателства за себе си. На 1 февруари към този момент не можел да издържи на болката. Решава да стреля с револвера си във въздуха, с цел да притегли вниманието на хора. Откриват го двама фермери и незабавно виждат, че Йозеф не е този, за който се показва. Освен всички немски движимости в него, един от фермерите открива и храната му – немска наденица, която останала в парашутното облекло.

Метеорологът е изпратен в полицията, а по-късно и МИ5 се включва в следствието. Оправданието на Йозеф е, че се е опитвал да стигне до Съединени американски щати, само че пътят му минавал през Англия. Почти съумял да заблуди всички и да подсигурява, че е двоен сътрудник, който се пробва да избяга от Германия. За жал е публикуван от различен двоен сътрудник Артър Оуенс. Съответно немският сътрудник бил наказан на гибел. И най-вероятно историята щеше да бъде забравена в архивите, до момента в който не се появява концепцията за провеждането на една нова екзекуция.

Кулата на Лондон е известна още от X век с убийства и закононарушения, затова би трябвало да се случи там. на 15 август 1941 година шпионинът е изведен пред стрелковия отряд със строшен гален. По една или друга причина, той е и последният човек, който умира пред това сдание. Един от патроните минава през сърцето му, а други четири минават през тялото. Той е и единственият разстрелян на стол, тъй като не може да стои прав. И до през днешния ден внучката на Йозеф се пробва да почисти името му и да потвърди, че той в никакъв случай не е бил нацист.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР