YouTube Краят на годината е време за равносметка. В това число

...
YouTube
Краят на годината е време за равносметка. В това число
Коментари Харесай

History обяви безпрецедентно откритие у нас за едно от най-значимите в света

YouTube Краят на годината е време за равносметка. В това число се включват всички политически и престъпни събития, а също така и откритията в региона на историята и науката. А тази година те по никакъв начин не са малко. От историческия ефирен канал History оповестиха най-големите и значими открития за цялата 2018, а най-хубавата вест е, че измежду тях има и българска диря. Най-старият потопен транспортен съд в света беше открит на дъното на Черно море, и то на към 80 км. от Бургас и на дълбочина от единствено 2 км. Находката е дело на екип от англо-български учени. Плавателният съд е най-старият откриван в миналото, а също така е и извънредно непокътнат.

Екипът откри над 60 остатъци от кораби, датиращи от древността – от римската ера до XVII век. Най-древните от тези парчета били разкрити на дълбочина, в която отсъства О2, което е разрешило запазването на материалите в продължение на хиляди години. Откритието, направено на територията на родното Черноморие, се подреди измежду най-важните събития в исторически проект за 2018 година. Останалите открития, обаче, не са по-малко значими. В началото на годината, през януари, за пръв път отвън Африка беше открита находка от голямо значение за човечеството.

Археолози и учени се натъкнали на човешка челюст, която е по-стара с най-малко 50 000 години от тези, открити до момента на територията на Африка. Челюстта е открита в пещера в Израел, а откритието значи, че човешкият тип е населявал Източното Средиземноморие доста по-рано в сравнение с се предполагаше досега. Интересно изобретение през тази година беше направено и от група други археолози, които откриха най-старите версии на нашите обичани храни през днешния ден. В Сицилия бяха открити следи от зехтин по остарял керамичен съд, който датира отпреди към 2000 години пр.хр. Малко по-късно пък, в Египет беше открита и странна бактериална субстанция в счупени буркани, която наподобява се е трансформирала в сирене на 3300 години.

Друга находка пък разкрива и най-ранния способ за правене на бира в пещера в Израел, което навежда учените на мисълта, че човешкият тип е почнал да се занимава със земеделие единствено и само, с цел да може да си прави бира. Друга находка на откривателите през тази година е обвързвана с пустинното плато Наска. Известните пясъчни рисунки са в действителност доста повече, в сравнение с се знаеше досега. Откритието е направено инцидентно, откакто простъпка камион минал през пустинното плато и безусловно унищожил красивите пясъчни рисунки.

През април, обаче, откакто учени решили да проследят платото с дрон, в действителност било видяно, че линиите са станали повече - открити били нови 50, които до тогава не били известни на никого. Друго изобретение стана публично притежание през май тази година. То съставлява изявление от 30-те години на предишния век с последния оживял негър плебей, който е бил извозен на транспортен съд от Африка до Съединени американски щати през 1860 година Историческа находка от октомври тази година пък леко припомня сюжет на крал Артур, само че без камъка и без рицарите. 8-годишно момиченце извади меч на 1000 години от шведско езеро.

Учените считат, че оръжието може би даже произлиза от 5 или 6 век и се е появило доста преди ерата на викингите. Към края на тази година пък стана ясно, че пирамидите не са били издигнати благодарение на извънземни (както мнозина смятат), а с обикновени помощни уреди като рампи. Експертите от Френския институт по ориенталска археология в Кайро и Университетът в Ливърпул попаднаха на кариера за рандеман на алабастър в Източната пустиня в Египет, а там откриха система от лостове, въжета и рампи, които съгласно тях са били употребявани за преместване на големите камъни.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР