Йоси Леви многократно е си резервирал часове за ваксинация, след

...
Йоси Леви многократно е си резервирал часове за ваксинация, след
Коментари Харесай

Ултраортодоксалните евреи в Израел не бързат да се ваксинират

Йоси Леви неведнъж е си резервирал часове за имунизация, след което ги е отменял. Този 45-годишен ултраортодоксален евреин по-рано тази година е прекарал вируса, също както и осемте му деца и брачната половинка му. Но поради нещо като заспалост, съчетано с размотаване и отсрочване, той по този начин и не е направил идната стъпка - имунизирането.

" Това не е нещо незабавно. Не съм против имунизацията. Всичко е от мързел ", сподели той.

Леви е измежду стотиците хиляди ултраортодоксални евреи, които към момента не са се ваксинирали против ковид. Нивото на имунизация в тази група е едно от най-ниските в страната, макар че тъкмо тя беше тежко наранена от пандемията.

Сега, изправени пред разновидността Омикрон, управляващите се стремят да усилят равнището на имунизация измежду тази част от популацията, която до момента не бързаше да запретне ръкави.

" Преминаваме в нахлуване по въпроса за имунизациите ", сподели Аврам Рубенщайн, който е кмет на най-големия ултраортодоксален град Бней Брак.

Мина една година, откогато имунизациите против ковид станаха налични, само че към момента има опозиция против тях, даже и на фона на повишението на смъртността и разпространението на мощно заразния вид Омикрон по целия свят. С популяризирането на имунизацията се е заел необикновен екип от хора, които поставят старания, обичайно попадащи в областта на публични представители на здравните управляващи.

Израелските управляващи приканиха водещите равини в общността, които служат като арбитри по всички въпроси, да разпространяват имунизацията. Властите разполагат повече мобилни клиники и се борят с вълната от неистини за имунизацията, изляла се върху елементи от общността.

Нивото на имунизация е ниско частично тъй като половината от ултраортодоксалното население е под 16-годишна възраст и едвам скоро получи право на имунизация. Освен това доста ултраортодоксални евреи към този момент са били инфектирани или имат вяра, че са прекарали заболяването и че не се нуждаят от ваксина.

Работата измежду тази общественост има изменчив триумф. Здравните управляващи се надяват да покачат равнището на имунизация с нова акция, в границите на която в религиозните учебни заведения се изпращат мобилни клиники, а медиите всеобщо ускоряват натиска върху родителите да имунизират децата си.

Израел беше една от първите страни, които имунизираха популацията си в края на предходната година и първата, в която се сложиха бустерни дози. Но през последните седмици акцията се забави и стотици хиляди хора останаха неимунизирани или без подсилващи дози, а опасността от Омикрон става все по-осезаема.

Нивото на имунизация с втора доза измежду цялото население на Израел е към 63 %, а на имунизацията с бустерна доза е към 45 на 100. Броят на имунизираните в ултраортодоксалната общественост обаче възлиза на към половината от тези стойности. Мащабът на имунитета на общността ненапълно се усилва, откакто се отчетат към 300 000-те души, за които е известно, че са прекарали ковид, само че израелското здравно министерство предлага на тези, които са прекарали болестта, да си слагат най-малко една доза ваксина, в случай че са минали 6 месеца от инфекцията.

Ниското равнище на имунизацията е в внезапен контрастност с високата цена, която общността заплати по време на пандемията. Ултраортодоксалните евреи бяха тежко наранени през цялото време и общността от 1,2 милиона души постоянно оглавява класацията за смъртност и губи стотици хора поради болестта. Ултраортодоксалните съставляват 13 % от 9,3-милионното население на Израел.

За бързото разпространяване на вируса измежду общността има и обществени аргументи. Ултраортодоксалните като цяло живеят в небогати, пренаселени квартали, в които огромни фамилии са скупчени в дребни жилища, което е причина за бързо разпространяване на болестта. В синагогите, които са центърът на публичния живот, се събират доста хора в дребни пространства, с цел да се молят и поддържат връзка.

Специфичният метод на живот на ултраортодоксалните, прочут като " харедим ", е трансформирал повишението на имунизацията измежду тях в предизвикателство за здравните управляващи.

Затворената общественост отдавна е била отделена от всеобщия живот в Израел, като децата учат светите трудове, само че се занимават доста малко с математика и британски език. Общността нормално заобикаля потреблението на интернет, не гледа световна телевизия и постоянно живее настрана от нерелигиозните израелци. Тази общественост гледа с съмнение на светските държавни управляващи и на доста от атрибутите на модерността.

" За ултраортодоксалните има двоен боязън: страхът от страната и боязън от науката. Няма главно доверие в тези неща ", сподели Гилад Малах, който оглавява програмата по въпросите за ултраортодоксалния юдаизъм в мозъчния концерн Израелски институт за народна власт. Той сподели, че скептицизмът е разрешил в общността да се разпространят неоснователни изказвания за имунизациите.

Ави Блументал, който е консултант в министерството на опазването на здравето по въпросите за ултраортодоксалните общности, сподели че информацията за имунизациите се популяризира посредством локалните медии, както и посредством известия, оповестени два пъти седмично на табла, известни като " пашкевили ". Той споделя, че по този метод информацията доближава до по-голямата част от ултраортодоксалните евреи.

Ултраортодоксалните следват строга интерпретация на юдаизма и разчитат на равините да ги направляват при взимането на доста решения за живота им. Докато някои равини интензивно предизвикват имунизацията, други са подхванали по-слабо неотстъпчив метод и техните почитатели са по-малко въодушевени да се имунизират.

Блументал, който самият е ултраортодоксален, сподели, че наскоро здравното министерство е провело конференция в най-голямата болница в страната, на която авторитетни равини са били поканени да обсъдят с лекарите значимостта от имунизациите. Ръководителят на държавната консултативна група по въпросите за ковид неведнъж се е срещал с значими религиозни фигури и ги е призовавал да популяризират информация за имунизациите.

" Ние се ръководим от еврейските мъдреци ", сподели 27-годишната Двора Бер,жителка на Бней Брак и майка на 4 деца, която се е ваксинирала. " Каквото ни кажат, това вършим ", означи тя.

Превод: Николай Велев , БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР