Йорг Декресин На фона на тревогата на работодатели и банкери

...
Йорг Декресин На фона на тревогата на работодатели и банкери
Коментари Харесай

МВФ: Главната задача пред България е вдигането на доходите


Йорг Декресин

На фона на паниката на работодатели и банкери в последните месеци, че заплатите в България прегряват, Международният валутен фонд (МВФ) счита, че основна задача пред българските политици е таман покачването на приходите на популацията до тези в по-богатите страни от Европейски Съюз.

Това е едно от основните послания в изказването на постоянната есенна задача на МВФ, която посети България при започване на декември.

Пътят към по-високи заплати ще е дълъг

Според фонда обаче няма по какъв начин доближаването да стане елементарно.

" Все още има доста дълъг път, който би трябвало да бъде извървян, с цел да може равнището на приходите да доближи средноевропейските стойности. Подобряването на достъпа до обучение и следващо образование е извънредно значимо, с цел да се посрещне комплицираният и задълбочаващ се проблем с неналичието на квалифицирана работна ръка. Това е методът да се поддържа продължаващото доближаване на приходите в България към средноевропейските равнища “, съобщи на брифинг ръководителят на задачата на фонда Йорг Декресин.

" Икономиката на България се развива добре и в този момент задачата пред политиците е да трансфорат икономическото възобновяване в стабилно доближаване на приходите на хората до равнищата в по-богатите европейски страни “, показват в изказването си специалистите от интернационалната институция.

" Икономиката се показва добре. Брутният вътрешен продукт пораства поредно през последните 5 години, достигайки 3.9% през 2016 година, колкото почти предвиждаме да е растежът през 2017 година и 2018 година Текущата сметка е на голям остатък, подсилен от конкурентен експорт, а външният дълг внезапно се снижи. Фискалната политика е консервативна, а валутният ръб поддържа ценовата непоклатимост. Но все пак има дълъг път до приближаване на приходите до равнищата в Европейски Съюз “, показват специалистите от МВФ.

Според Декресин има сигнали, че българската стопанска система се развива покрай капацитета си или малко над него и това може да се види по растежа на заплатите. " Инфлацията към този момент е много ниска. Затова ние мислим, че към момента има известно време преди натискът върху стопанската система да стане стеснителен “, посочи той.

Според валутния фонд повдигането на приходите ще изисква продължителни старания на доста фронтове, в това число усилване на успеваемостта на обществените институции, превъзмогване на слабостите в образованието, опазването на здравето и пазара на труда, а също и усилване на рамката за финансова непоклатимост.

Оценката за фискалната политика е висока

Фондът дава висока оценка на политиката на финансовото министерство. Фискалната тактика в Бюджет 2018 е добра, а проектите до 2020 година също са подобаващи. Заложеният напредък наподобява реален, настояват специалистите. Според тях приходите в бюджета са леко подценени, само че в случай че се събере повече от плануваното, средствата е по-добре да бъдат спестени, с цел да не се стига до ненужни фискални тласъци, считат от институцията.

Управление съгласно закона и ефикасни обществени институции са ключовете към стабилно и обхващащо всички групи от популацията повишение на приходите, твърди фондът. Според специалистите това значи по-добро потребление на парите от бюджета, по-добро ръководство на държавните компании, в това число Българската банка за развиване (ББР), а също и усилване на рамката за непоклатимост на банките и небанковите финансови институции. Надзорът би трябвало да пази обществото от " корупционни бизнес практики “

Здравеопазването е скъпо, а образованието - недофинансирано

Публичните услуги, които българското общество получава от страната си, би трябвало да се подобрят, счита още фондът. Качеството на обществената инфраструктура към момента изостава, което изисква да се усилят разноските за сходни вложения.

Здравеопазването излиза скъпо поради резултата, който създава. Образованието е недофинансирано, в случай че задачата е да се реализира качеството в другите страни от Европейски Съюз.

От позиция на приходите би трябвало да се усъвършенства събираемостта на Данък добавена стойност, да се вдигнат имуществените налози и да се понижат работещите без контракти.

МВФ желае четири ограничения от кабинета " Борисов 3 “

МВФ предлага четири директни ограничения, които е добре да предприеме кабинетът " Борисов 3 “ - проект за понижаване на Данък добавена стойност измамите, обзор на заплатите в обществения бранш, оценка на ръководството на обществените вложения и обзор на разноските.

Фондът застава зад последните промени в образованието и приветства повишението на ниските училищен заплати.

Предлагат се съответни ограничения против приключването на парите в опазването на здравето – да вземем за пример преструктуриране на закъсали лечебни заведения, по-силен надзор на договорите на НЗОК с доставчиците на медикаменти, задействане на националната здравна карта, ограничения против дефицита на лекари и сестри.

МВФ желае кабинетът да ускори прозрачността върху финансите и ръководството на държавните компании. Подобна информация би трябвало да се включва в бюджетната документи, а членовете на надзорните препоръки на фирмите би трябвало да се избират доста деликатно, счита фондът.

Фондът още веднъж слага акцент върху нуждата от правосъдна промяна. " Опитът от Източна Европа демонстрира, че промяната на правосъдната власт може да бъде подкрепена посредством по-равномерно систематизиране на опциите и ресурсите в обществото и по-голяма бистрота и отчетност “, настояват специалистите.

Проблемът с равнището на неприятните заеми още стои

Друг акцент в изказването на МВФ по традиция е банковият бранш. Фондът акцентира, че равнището на неприятните заеми продължава да бъде двойно по-високо от междинното за Европейски Съюз.

МВФ е удовлетворен от последната смяна в Закона за кредитните институции, която трансферира власт и отговорности от подуправителите към управителния съвет, откакто в тази ситуация с КТБ някогашният шеф Иван Искров отхвърли от себе си всякаква отговорност с аргумента, че надзорът бил отговорност на съответния подуправител. Фондът упорства Българска народна банка бързо да се пренастрои към този нов модел на управническа отговорност, като признава, че това въпреки всичко е нелека задача.

Фондът е удовлетворен и от другата законова смяна – стягането на контрола върху кредитирането на свързани лица, макар че тя бе осакатена в последния миг след ремонти, импортирани от Движение за права и свободи. МВФ упорства централната банка да вземе съответни ограничения против концентрацията на заеми и обвързваните лица.

МВФ упорства също Българска народна банка да създаде тактика за мониторинг на жизнеспособността на банките в средносрочен проект.

Подкрепа за напъните на България към еврото

Международният валутен фонд поддържа напъните на България за влизане в механизма, предшестващ въвеждането на еврото, а също и в еврозоната по-късно, съобщи на брифинг ръководителят на задачата на фонда у нас Йорг Декресин.

Той уточни, че влизането във валутния съюз ще донесе изгоди, само че и нови отговорности на България.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР