Йорданският премиер Хани ал Мулки подаде днес оставка пред крал

...
Йорданският премиер Хани ал Мулки подаде днес оставка пред крал
Коментари Харесай

Премиерът на Йордания подаде оставка след протести

Йорданският министър председател Хани ал Мулки подаде през днешния ден оставка пред крал Абдула Втори след няколко дни на митинги против икономическата политика на държавното управление, съобщи Българска телеграфна агенция.

Монархът натовари Омар Разаз - доскорошен министър на образованието и някогашен икономист от Световната банка, да сформира ново държавно управление.

По-рано кабинетът съобщи, че има потребност от повече средства за публични разноски, и се аргументира, че данъчната промяна ще понижи обществената неравнопоставеност посредством прогресивно подоходно облагане.

Опонентите обаче настояват, че строгият проект за фискална консолидация, натрапен на Йордания от Международния валутен фонд, е влошил ситуацията на по-бедните жители и е притиснал междинната класа. 

Вчера хиляди йорданци излязоха по улиците на столицата Аман и съществени градове в провинцията на митинги, които раздрусаха страната, която е непосредствен съдружник на Съединени американски щати, останал постоянен през годините на безредици в района.

Началникът на йорданската полиция генерал-майор Фадел ал Хамуд съобщи, че силите за сигурност са задържали 60 души за престъпления по време на митингите, а 42-ма техни чиновници са били ранени.

Протестите се ускориха в събота, когато министър председателят Мулки съобщи, че не се отхвърля от закон, увеличаващ налозите на физическите лица и корпоративния налог, казвайки че решението зависи от Народното събрание.

„ Исканията ни са законни. Не, не на корупцията “, скандираха стачкуващите, призовавайки крал Абдула Втори, обсъждан като обединителна фигура, да се намеси и да се оправи с корупцията в държавния бранш.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР