Групи за защита на правата и опозицията критикуват предложения закон за киберпрестъпленията в Йордания

...
Йорданският парламент прие ново законодателство за киберпрестъпленията, което ще наложи
Коментари Харесай

Йорданският парламент прие ново законодателство за киберпрестъпленията, което ще наложи жестоки мерки срещу онлайн речта, смятана за вредна за националното единство, ход, който беше осъждан от опозиционните законодатели и правозащитни групи.

След шестчасов дебат в четвъртък долната камара на парламента на страната прие законодателството, което наказва определени онлайн публикации с месеци затвор и глоби.

Целените публикации включват такива, разглеждани като „насърчаващи, подбуждащи, помагащи или подбуждащи към неморалност“, демонстриращи „презрение към религията“ или „подкопаващи националното единство“.

Той също така ще бъде насочен към онези, които публикуват имена или снимки на полицейски служители онлайн и забранява някои методи за поддържане на анонимност онлайн.

Докато привържениците на законодателството твърдят, че е необходимо да се накажат изнудвачите и онлайн нападателите, критиците казват, че то ще разшири държавния контрол върху социалните медии, ще ограничи свободния достъп до информация и ще санкционира антиправителствените изказвания и по този начин може да бъде използвано срещу политически опоненти.< /p>

„Този ​​закон е катастрофален и ще доведе до превръщането на Йордания в голям затвор“, каза опозиционният депутат Салех ал-Армоити след гласуването в четвъртък.

Преди гласуването 14 правозащитни групи, включително Human Rights Watch, заявиха в съвместно изявление, че законът е „драконовски“, добавяйки, че неговите „неясни разпоредби отварят вратата за изпълнителната власт на Йордания да наказва лица за упражняване на правото им на свобода на изразяване, принуждавайки съдиите да осъждат гражданите в повечето случаи”.


Съединените щати, ключов съюзник и най-големият донор на Йордания, също разкритикуваха закона.

„Този ​​тип закон, с неясни дефиниции и концепции, може да подкопае местните усилия на Йордания за икономически и политически реформи и допълнително да стесни гражданското пространство, което журналисти, блогъри и други членове на гражданското общество работят в Йордания“, говорителят на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател каза в понеделник.

Министър-председателят на Йордания Бишер ал Хасауне защити законодателството по време на дебата по законопроекта, като каза, че онлайн престъпленията са се увеличили и онлайн изнудването причинява безредици.

„Законът не засяга свободите или правата, залегнали в конституцията. Отворени сме за критика“, каза той.

Сега законът ще се отправи към Сената, преди да отиде при краля на Йордания Абдула II за окончателно одобрение.

Мярката е последната от поредица репресии срещу свободата на словото онлайн в Йордания, включително спиране на социалните медии по време на граждански вълнения.

Съвсем наскоро, през декември, блокира приложението TikTok, след като потребителите споделиха видеоклипове на живо от работнически протести.

Доклад от 2022 г. на Human Rights Watch установи, че властите все повече се насочват към протестиращи и журналисти в „систематична кампания за потушаване на мирната опозиция и заглушаване на критични гласове“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР