Йорданският крал Абдула II предупреди международната общност в понеделник за

Йорданският крал Абдула II предупреди международната общност в понеделник за ...

Крал Абдула II предупреди за възраждане на Ислямска държава.

Йорданският крал Абдула II предупреди международната общност в понеделник за възраждане на терористичната група Ислямска държава, като заяви, че тя се възстановява както в Сирия, така и в Ирак.
"Трябва да се справим с повторното появяване на ИД", заяви кралят.
Абдула II също предупреди, че много терористи от ИД се движат от Сирия към Либия, особено чуждестранните бойци в терористичната група.
"От европейска гледна точка, доколкото Либия е много по-близо до Европа, това ще бъде важна дискусия в следващите няколко дни", заяви кралят в интервю за канал Франс 24, цитирано от БГНЕС. 
"Няколко хиляди бойци са напуснали Идлиб (северна сирийска провинция) през северната граница и са се озовали в Либия. Това е нещо, на което ние в региона, а също и нашите европейски приятели ще трябва да обърнем внимание през 2020 г.", добави той.
Въпросът със справянето с членовете на ИД и техните семейства, задържани в Сирия, включително с чуждестранни членове на терористичната група, е спорен, като Турция твърди, че терористите, родени в чужбина, трябва да бъдат репатрирани в техните страни на произход. Миналия месец Турция започна да депортира чуждестранни бойци, които беше заловила в антитерористични операции у дома и в чужбина, в техните страни на произход. Повечето от западните страни се колебаят да приемат граждани, присъединили се към терористичната група ИД.
А за всички последствия от убийството на иранския генерал Касем Сюлеймани четете ТУК.

Източник: actualno.com