Йорданската противовъздушна отбрана е готова да прехваща и сваля ирански

...
Йорданската противовъздушна отбрана е готова да прехваща и сваля ирански
Коментари Харесай

Йордания е в готовност да сваля ирански дронове, ако нарушат въздушното ѝ пространство

Йорданската противовъздушна защита е подготвена да прехваща и смъква ирански дронове или други летателни апарати, които нарушават въздушното ѝ пространство, оповестиха двама районни източници от региона на сигурността, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс. 

Източниците обявиха, че армията също е в положение на нараснала подготвеност, а радарните системи наблюдават активността на дроновете.

Държавни медии оповестяват, че Йордания е оповестила изключително състояние на фона на опасността от иранско нахлуване против Израел. Говорител на йорданското държавно управление обаче отхвърли тази информация и сподели за държавната новинарска организация Петра, че " няма причина за безпокойствие измежду жителите ". Той добави, че държавното управление ще предприеме ограничения против всички медии, които популяризират непотвърдени клюки или обвинявания.

Жителите на няколко града в северната част на страната, покрай Сирия, както и в централните и южните региони, споделиха, че е зачестило прелитането на самолети в небето. Източник от службите за сигурност съобщи, че военновъздушните сили на страната ускоряват разследващите полети.

По-рано Йордания заяви, че от нощес е затворила въздушното си пространство за всички идващи, заминаващи и директно преминаващи самолети, което съгласно публични чиновници, представени от Ройтерс, е защитна мярка при положение на ирански удар по границата.

Йордания граничи със Сирия и Ирак, в които работят въоръжени формирования, подкрепяни от Иран, и също по този начин се намира в съседство с Израел и окупирания от него Западен бряг.

Аман следи с възходяща паника войната сред Израел и подкрепяната от Иран палестинска формация " Хамас ", опасявайки се, че това може да я въвлече в спора, отбелязва Ройтерс.

В края на предходната година Йордания изиска от Съединени американски щати да разположи в страната системи за противовъздушна защита " Пейтриът ", с цел да се укрепи отбраната на границата. Официални представители споделят, че от този момент Пентагонът е нараснал военната си помощ за кралството, огромен американски съдружник в Близкия изток, където са основани стотици американски военнослужещи и се организират огромни военни учения през цялата година.

Ливан, който също като Йордания граничи с Израел, разгласи, че затваря въздушното си пространство след иранското нахлуване, заяви Агенция Франс Прес.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР