Йорданка Ваклева от Софийския районен съд (СРС) беше уволнена заради

...
Йорданка Ваклева от Софийския районен съд (СРС) беше уволнена заради
Коментари Харесай

Уволниха съдийка от СРС, бавила стотици дела

Йорданка Ваклева от Софийския областен съд (СРС) беше уволнена поради фрапантно закъснение на каузи. Решението на Съдийската гилдия бе взето единомислещо през днешния ден.
Срещу нея имаше три оферти за налагане на наказване. Две са от 2017 година и са на Инспектората към Висшия правосъден съвет и на някогашния началник на Софийския градски съд Калоян Топалов, който изиска нейното уволняване. Те пристигнаха единствено два месеца, откакто Семеен кодекс на Висш съдебен съвет я беше наказала с понижаване на заплатата с 20% за една година. Третото предложение е от 2018 година от ръководителя на Софийския областен съд Александър Ангелов.
В предлагането си Топалов беше показал, че към януари 2017 година Ваклева е имала над 240 каузи с просрочени решения, като по някои от тях забавянето доближава 5 години. Извършената от ИВСС инспекция по срочната книга на арбитър Ваклева откри и противоречие в датите на правосъдните актове, което провокирало подозрение за антидатиране при оповестяването им. Като в предлагането си ИВСС акцентира, че по този начин се основават и неясноти за действителната дата на правосъдния акт и за периодите за оспорването му. Тогава даже се появи информация, че има и подадено заявление в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург във връзка със забавено дело на отчет на арбитър Ваклева.
Днес стана ясно, че във връзка с една част от делата дисциплинарното произвеждане против Ваклева се приключва, само че за другата колегията взе решение за нейното уволняване, поради редовно неспазване на периодите и дейности и бездействия, които безпричинно забавят производството по делата.
Ваклева има 14 дни, с цел да реши дали да апелира решението на Съдийската гилдия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР