Йорданка Благоева, първата българска световна рекордьорка в леката атлетика и

...
Йорданка Благоева, първата българска световна рекордьорка в леката атлетика и
Коментари Харесай

Легендарната Йорданка Благоева представи своята биографична книга

 Йорданка Благоева чества 70-годишен празник
Йорданка Благоева, първата българска международна рекордьорка в леката атлетика и олимпийска вицешампионка в скока на височина от Мюнхен 1972 година показа през днешния ден биографичната си книга „ Босоногата кралица “. Тържествената гала събра в Музея на спортната популярност именити български спортисти, треньори, деятели, хора на изкуството и бизнеса, публицисти и фенове на изтъкнатата атлетка.

В прочувствено слово Благоева благодари на хората, спомогнали за издаването на книгата и си напомни паметни мигове от своята богата кариера. „ Това е обръщение към младежите и роман за годините на неизменност, труд и тествания, през които се минава до часа на триумфа, “ сподели Благоева, която е вицепрезидент на БОК. В края на своето изявление тя показа фантазията си да види съревнование по скок на височина в центъра на София, което да събере международния хайлайф в чест на най-великата школа – българската.

„ Йорданка Благоева бе първата, която извиси българския скок на височина на международния връх, беше иноватор в стила и сложи основата на великата родна школа в бранша. Сърдечно й благодаря, че алегорично ме уточни за собствен правоприемник, беше голям тласък и отговорност за мен. Освен популярен български състезател, тя е жена с неизчерпаема сила, голям житейски опит и с доста мощна гражданска позиция, неповторимо положителен човек, надалеч от светската суетност и блъсканица.

Благодаря й и за това, което прави в БОК, напълно отдадена и ангажирана с развиването на олимпизма в България. Данчето Благоева е една вселена от въодушевление, усеща, сила и добрина, “ съобщи в късото си одобрение ръководителят на БОК Стефка Костадинова, преди да пожелае триумф на изданието.

Сред формалните посетители бяха още Петър Стоянов – президент на България (1997-2002), Георги Първанов – президент на България 2002 – 2012), Йорданка Фандъкова – кмет на Столична община, Красен Кралев – министър на младежта и спорта, проф. Пенчо Гешев – ректор на НСА и вицепрезидент на БОК, Дамян Дамянов – изпълнителен шеф на БСТ и други

„ Йорданка Благоева е същински образец за младите, за идващите генерации. От все сърце й благодарим, за голямата поддръжка, която оказа на София като европейска столица на спорта. Тя бе с нас още при кандидатстването и по-късно от самото начало на самодейността, която се оказа извънредно сполучлива и достави на града непрекъснатата купа „ европейска столица на спорта, “ сподели в късото си изявление Йорданка Фандъкова.

След това кметът на София и организационният секретар на Фондация София – евростолица на спорта Анатоли Илиев връчиха в символ на признателност на Йорданка Благоева рядко красива позлатена ваза от чешки кристал. Луксозното издание от 250 страници „ Босоногата кралица “ е събрало историята на първата българска международна рекордьорка по лека атлетика Йорданка Благоева.

Пълното заглавие на книгата е „ Босоногата кралица – Йорданка Благоева и седемте крачки към върха ”, със съавтор Юлия Пискулийска, а издадел на биографичния алманах с текстове и фотоси е общобългарска фондация ТАНГРА ТанНакРа.

Многократната балканска и републиканска шампионка от 1963 до 1980 година записва първия български връх в скок височина през 1972 година в Загреб, когато преодолява летвата на 194 см с коремно - претъркалящ жанр. Няколко месеца по-рано Благоева печели сребро от олимпиадата в Мюнхен.

През 1973 година в Ротердам (Хол) усъвършенства и международния връх в зала с 192 см и е оповестена за най-хубава атлетка на Европа. „ Босоногата кралица “ едно издание, което прелива от мемоари, размисли, житейски истини и голям брой послания, допълнени с извънредно богат снимков материал. В края на церемонията по представянето Йорданка Благоева раздаде стотици копия от книгата с подпис, мнозина бяха искащите да се снимат с великата българка.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР