Йордания трябва да бъде подкрепяна от България, от страните от

...
Йордания трябва да бъде подкрепяна от България, от страните от
Коментари Харесай

Йордания е остров на стабилност, каза Радев в Аман

Йордания би трябвало да бъде подкрепяна от България, от страните от Европейски Съюз, тъй като това е преграда за незаконната миграция, сподели пред публицисти президентът Румен Радев, който се срещна през днешния ден в Аман с краля на Йордания Абдула Втори, в границите на формалното си посещаване в близкоизточната страна.

Общото обръщение, което насочваме, е че този разговор на равнище държавни глави би трябвало да продължава, тъй като имаме потребност от това взаимноизгодно съдействие, което сега съществува и може да бъде развито още повече, уточни Радев.

Двамата държавни глави са разискали политическата обстановка в района на Близкия Изток, както и казуса с бежанците. Радев подсети, че Йордания е приела милиони бежанци, а единствено от сирийската рецесия те са над 1 млн. и 300 хиляди, което натоварва обществената, здравната и други системи в страната. Затова Йордания би трябвало да бъде подкрепяна от България, от страните от Европейски Съюз, тъй като това е преграда за незаконната миграция. Йордания води сполучлива битка против тероризма, против незаконния трафик на оръжие, с политическата неустойчивост. Йордания е остров на непоклатимост, на който можем да разчитаме в региона на Близкия Изток, и този остров би трябвало да се разраства, разяснява българският президент.

Румен Радев открои и бизнес съдействието. Той дефинира днешния българо-йордански бизнес конгрес в Аманската комерсиална камара като доста сполучлив и означи наличието на над 30 български компании в разнообразни браншове - от селското стопанство до високите технологии, в това число в региона и на отбранителната промишленост. С краля на Йордания имаме упоритостта да създадем освен това за коопериране на военните промишлености на двете страни, за продан на технологии, основаване на взаимни предприятия. Сигурността тук е приоритет и е обикновено да бъде по този начин, разяснява Радев като подсети, че Абдула Втори е инициирал Процеса от Акаба за сливане на интернационалните старания в битката против тероризма. Тази година, по думите на президента, тематиката към този момент се е разширила и за битка против тероризма и радикализацията на Балканите. В това отношение ще продължим да работим дружно, освен с продан на информация. Крал Абдула Втори има подготвеност да ни поддържа и за законодателни промени, които да противодействат на радикализацията, уточни Радев.

По думите му в Йордания този въпрос е решен на конституционно равнище. Това са значими въпроси, тъй като в този район радикализацията ражда тероризъм и ние би трябвало да създадем всичко допустимо да не допуснем такива процеси при нас, разяснява президентът Радев. Попитан в какво ще се показва тази поддръжка, президентът уточни, че от йорданска страна са подготвени да споделят по какъв начин въпросът е решен законодателно при тях и по какъв начин обществото тук поддържа тези положения в тяхното законодателство, които предотвратяват радикализацията и външно религиозно въздействие под каквато и да е форма. Не можем да отречем, че това го има в България, имаме външни религиозни въздействия и би трябвало да бъдем извънредно деликатни, уточни Радев, като добави, че имаме цялостната поддръжка от йорданската страна с нейната експертиза в региона.

На въпрос по какъв начин кралят е възприел концепцията за разкриване на йорданско посолство в България, президентът Радев отговори, че тя е била възприета доста позитивно и монархът е сложил задачата на министъра на външните работи. Това ще бъде от изгода, вие видяхте какъв топъл банкет имаме от нашата общественост тук, от йорданците, учили в България, уточни президентът Радев. Той изрази вяра да има такова посолство скоро. Най-вероятно ще има и аудиенция на краля на Йордания и неговата брачна половинка в недалечно бъдеще.

Имаме доста въпроси, по които можем да работим доста по-ефективно, разяснява президентът Радев и открои образованието, където по неговите думи имаме изгубени позиции. В предишното сме имали доста повече йордански студенти, през днешния ден те са към 20 индивида, само че към този момент има виждане и предпочитание техният брой да бъде повишен, добави президентът.

Президентът уточни още, че през днешния ден ще посети и Центъра за подготовка на специфичните сили, който е на международно равнище. Натрупали са доста опит, районът е подобен, сподели Радев и добави, че в делегацията са и трима офицери от Силите за специфични интервенции, чиято задача е да видят по какъв начин е проведен йорданският център. Такава задача съм сложил и на нашите Специални сили - да разработят план за създаване на център за подготовка, уточни президентът Румен Радев.
Държавният глава открои значимостта на срещата с краля на Йордания при визитата. Продължаваме нашия разговор, това е третата ми среща с него, уточни Радев.

По-рано през днешния ден в кралския замък българският президент и брачната половинка му Десислава Радева бяха посрещнати с публична гала от техни величества крал Абдула Втори и кралица Рания. След срещата сред двамата държавни ръководители и техните съпруги се състояха и пленарните диалози на двете делегации. Кралят приветства водената от президента делегация и добави, че това е и опция за отбелязване на 50-годишните дипломатически връзки сред двете страни. Абдула Втори открои и опциите в комерсиалната сфера за двете страни. Присъствието ви тук е опция за усилване на тези връзки, добави йорданският крал.

Той уточни провокации пред интернационалната общественост като тероризма, отбелязвайки, че Йордания и България имат своята уникалност в умереността и толерантността си.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР