Йордания се отказва от строителството на голяма АЕЦ и ще

...
Йордания се отказва от строителството на голяма АЕЦ и ще
Коментари Харесай

Русия ще строи в Йордания малък модулен реактор, вместо голяма АЕЦ


Йордания се отхвърля от строителството на огромна АЕЦ и ще строи атомна електроцентрала с дребен модулен реактор.

Както е известно през 2015 година Русия и Йордания подписаха съглашение за строителството Йордания на първата в страната АЕЦ с два енергийни блока с обща мощ от 2 000 МВт. Стойността на плана бе изчислена на 10 милиарда $, а страните обсъждаха финансовата скица за реализирането на плана. Планираше се в началото първи блок на възможната централа да е подготвен при започване на 2020-те години. Йордания, както излиза наяве обаче се отхвърля, съгласно известие от неделя, 27 май от строителството на огромна АЕЦ поради високата цена на централата, само че повече детайлности не се оповестяват. Затова пък Йордания ще строи дребен модулен реактор по съветски дизайн, излиза наяве от публично известие на „ Росатом “.

В продължение на многогодишното взаимоотношение в региона на атомната енергетика, Русия и Йордания реализираха решение за развиване на съдействието в региона на реакторите с дребна мощ.

Комисията по атомна сила на Йордания и „ Русатом Оверсиз “ подписаха съглашение за развиване на план за създаване в Йордания на дребен модулен реактор (MMP) по съветски дизайн, излиза наяве от известие на съветската компания „ Росатом “.

Споразумението планува осъществяване на технико-икономическа аргументация на плана и отваря опциите за взаимна полза на страните от съдействието в региона на ММР в Йордания по отношение на изменящата се обстановка на енергийния пазар в страната.

„ Сътрудничим си с „ Росатом “ към този момент доста години и планираме да развиваме това съдействие в доста области. Към сегашния миг построяването на АЕЦ с дребна мощ е настоящо, по тази причина взехме решение да се съсредоточим точно върху този план “, се цитират от atomiic-energy.ru думите на ръководителя на Комисията за атомна сила на Йордания Халед Тукан.

„ Реализираните от нас планове би трябвало да дават отговор на настоящите стратегически потребности и ползи на нашите клиенти. Именно заради това ние, взаимно с йорданските сътрудници взехме решение да съсредоточим напъните си за развиване на дребни енергийни блокове въз основата на иновационните решения, предлагани от „ Росатом “. Днес реакторните технологии с дребна мощ се отнасят към едно от най-приоритетните посоки за развиване на международната енергетика “, декларира от своя страна президентът на „ Русатом Оверсиз “ Евгений Пакерманов.

Русия, съгласно известието има необятна експертиза в региона на дребните модулни реактори. Като образец се показва плаващата АЕЦ „ Академик Ломоносов “, „ която ще стане неповторим референтен план за атомна електроцентрала от подобен вид “. „ Освен това „ Росатом “ интензивно развива плана за ММР съветски дизайн с наземно осъществяване.

Русия и Йордания не престават и осъществяването на съдействието в региона на подготовката на фрагменти за реализиране на йорданската нуклеарна стратегия, като към този момент 100 студента от страната са на образование в съветските ВУЗ-ове.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР