Йордания отмени анекса към мирния договор с Израел, подписан през

...
Йордания отмени анекса към мирния договор с Израел, подписан през
Коментари Харесай

Йордания отмени анекса към мирния договор с Израел

Йордания анулира анекса към мирния контракт с Израел, подписан през 1994 година, оповестява вестник The Jerusalem Post, като напомня, че текстът урежда отдаването чартърен на суверенна йорданска земя на Израел.
В изненадващо изказване кралят на Йордания Абдула II съобщи, че няма да възобновява тази част от контракта, засягаща директно районите Бакура и Гхамар. Съгласно съглашението от 1994 година тези две области „ попадат под йорданския суверенитет с израелските частни права за потребление на земята “. Те включват безпрепятствена независимост на влизане, излизане и придвижване в региона. Тези зони не подлежат на митническо или имиграционно законодателство.
Съгласно съглашението „ правата ще останат в действие за 25 години и ще бъдат подновявани автоматизирано за същия интервал в случай че някоя от страните не желае да приключи съглашението, в който случай ще бъдат извършени съвещания ". Срокът изтича на 25 октомври, означават от редакцията на изданието, представени от организация " Фокус ".
Кралският замък разгласи изказване, в което се споделя, че „ областите Бакура и Гхамар постоянно са били наш главен приоритет и нашето решение е да прекратим член 2 от Приложение І (б) от Договора за мир сред Израел и Йордания, произлизащ от нашата подготвеност да вземем каквото е належащо за Йордания и йорданците ".
Премиерът на Израел Бенмамин Нетаняху увери, че страната ще стартира договаряния с Йордания по въпроса. Той не загатна за преимуществата, които има Йордания в подмяна на отдаването чартърен на двете области – като да вземем за пример разрешението за прехвръкване на самолети от и за Европа. Това би могло да се употребява като лост за увещание на Аман да промени решението си.
Говорейки във връзка йорданското изказване в паметна работа във връзка 23-тата годишнина от убийството на Ицхак Рабин, който подписа контракта с Амана, Нетаняху съобщи, че „ няма подозрение, че от цялостна позиция цялото съглашение е значим актив, скъп и за двете страни ".
Още през март бе обявено, че Аман се насочва преустановяване на договорите, а външният министър на страната разясни, че „ държавното управление сега преглежда решението си по отношение на естеството на потреблението на Бакура и Гхумар по метод, който служи на висшите национални ползи ".
Прекратяването на осъществяването на анекса от мирния контракт на Израел е обвързвано с необходимо искане на депутати, политически партии и деятели, твърди още The Jerusalem Post.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР