Йордания отхвърли искането на САЩ за освобождаване на бивш йордански служител, обвинен в заговор срещу краля

...
Йордания отхвърли искането на САЩ за освобождаване на бивш висш
Коментари Харесай

Йордания отхвърли искането на САЩ за освобождаване на бивш висш йордански служител, затворен в предполагаем заговор срещу Западна съюзническа монархия през септември, казват адвокатът и семейството на служителя

От ДЖУЛИЯ ФРАНКЕЛ Associated Press, 14 септември 2023 г., 14:59 ч. бежанци и отдавна се възприема като остров на стабилност в един нестабилен регион. Но има и дълбоко вкоренени икономически и социални предизвикателства в страната, която граничи с Израел, окупирания от Израел Западен бряг, Сирия, Ирак и Саудитска Арабия.

Awadallah , който някога е бил главен съветник на краля, и Шариф Хасан бин Заид, член на кралското семейство, бяха признати за виновни в бунт и подстрекателство преди две години и осъдени на 15 години затвор.

Твърди се, че Авадала е заговорничил с принц Хамза, полубрата на краля, и че е търсил чужда помощ в заговор срещу Абдула. Хамза остава под домашен арест.

Авадала беше осъден в затворен процес, който продължи само шест заседания във военен съд. Съдът отхвърли исканията на адвокатите на защитата за призоваване на свидетели, а прокурорите споделиха само предполагаеми преписи, но не и оригинални аудиозаписи от наблюдението на предполагаемите заговорници.

Ашкрофт каза, че и двете процесът и отказът на кралството на искането на САЩ показаха липса на надлежен процес.

„Невъзможно е да се повярва, че всяко отговорно, внимателно, ориентирано към справедливостта съображение е било дадени от членове на режима на крал Абдула II, което доведе до тази подигравка с международно приетия съдебен процес и произволен отказ на искането на Държавния департамент на САЩ“, пише Ашкрофт.

Абдула и Хамза са синове на крал Хюсеин, който управлява Йордания близо половин век преди смъртта си през 1999 г. Абдула назначи Хамза за престолонаследник при наследяването му, но го лиши от титлата през 2004 г.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР