Йордания е тежко засегната от безводие, зърнена криза, безработица и

...
Йордания е тежко засегната от безводие, зърнена криза, безработица и
Коментари Харесай

Йордания: дали не е началото на нова Арабска пролет?


Йордания е тежко наранена от безводие, зърнена рецесия, безработица и беднотия. Към проблемите в този момент се добави и всеобщото неодобрение, което от две седмици кипи по улиците на страната. Задава ли се нова " Арабска пролет "?

Трима убити служители на реда, повече от 40 задържани стачкуващи – такава е равносметката от митингите в Йордания, продължаващи повече от две седмици. Насилието ескалира най-много в региона на град Маан, който е центърът на общественото неодобрение, обхванало елементи от страната.

Много йорданци са шокирани от гибелта на служителите на реда, споделя ръководителят на бюрото на фондация „ Конрад Аденауер “ в Аман Едмунд Ратка. Най-вече угриженост буди бруталността на стълкновенията: въпросните служители на реда са взели участие в обиск на жилище, след което е зародила престрелка. Те е трябвало да задържат човек, виновен за гибелта на един служител на реда. Според близкия до държавното управление вестник „ Jordan Times “ обвиненият е последовател на идеологията „ Такфир “, която се афишира за доста строго тълкувание на исляма. Същата екстремистка идеология изповядват и терористичната организация „ Ал Кайда “, както  и джихадистката формация „ Ислямска страна “.
Редакцията предлага
Не е доста ясно обаче до каква степен убийството на служителите на реда е обвързвано със сегашните митинги в Йордания. Според Ратка не устоя тезата, че протестното придвижване симпатизира или даже се солидаризира с джихадистите. „ Джихадистите изгубиха съвсем изцяло поддръжката си измежду популацията. Повечето йорданци сега имат напълно други грижи и към този момент не свързват очакванията си с крайния ислям “, споделя представителят на немската фондация.

Стачките се разрастват

Протестите потеглиха от една стачка на водачите на камиони, провокирана от високите цени на горивата. Протестиращите упорстват също и за отпадане на държавните данъци върху горивата. Междувременно недоволството обхвана и други региони на страната, а в края на предходната седмица към стачката се причислиха и доста притежатели на магазини, които затвориха комерсиалните си обекти. Междувременно се стигна и до голям брой седящи стачки и до блокади на пътища. Временно стопираха работа също и доста промишлени предприятия.

На доста места има проблеми с интернет, а достъпът до обществените мрежи е стеснен. От профилираното полицейско звено за битка с киберпрестъпността оповестиха, че са блокирали достъпа до видеопортала ТикТок, с цел да предотвратят вероятни злоупотреби. Крал Абдула Втори предизвести стачкуващите, че ще има тежки последствия за всеки, който посегне към оръжието.

Миналата седмица държавното управление реши да облекчи финансово стачкуващите водачи на камиони, като им подсигурява, че през тази зима няма да има нови покачвания на цените на горивата. Демонстрантите обаче остават недоволни и упорстват за понижаване на цените, главната част от които се дължат на високите държавни налози и такси. Така да вземем за пример от 2019 година върху безоловния бензин се начислява данък от 121 %, бензинът „ супер 95 октана “ се оскъпява поради държавните данъци с цели 182 %, а керосинът и дизелът – с 52 %. Отделно от това при започване на тази година държавното управление увеличи 8 пъти цената на дизела, а при бензина повишаването е петкратно.

Всичко това удря доста тежко по популацията на една страна, която още не се е възстановила от пандемията от ковид, и която е мощно наранена от зърнената рецесия, подбудена от съветската инвазия в Украйна. Безработицата се движи към 20 %, а страната сега се бори и с безводие.

Нова „ Арабска пролет “?

За момента не е ясно по какъв начин държавното управление счита да успокои стачкуващите. Кралят утвърди няколко начинания за промени в стопанската система и администрацията, само че те още не са стартирали. „ По-скоро наподобява, че стартира да се изчерпва досегашният модел на стопански облаги против преданост по отношение на монархията “, споделя в тази връзка Едмунд Ратка. В същото време той, както и други наблюдаващи в региона, не чакат в близко време срив, рухване на режима или някакво сходство на закъсняла в Йордания.

Протести край град Маан - на към 220 километра от столицата Аман

Правителството на страната зависи от външна поддръжка, споделя политическият анализатор Самех ал-Махарик. Така да вземем за пример то получава помощи за развиване от Съединени американски щати, от Европа и от страните от Персийския залив. „ Независимо от това то няма запас да извърши настояванията на протестиращите, счита той.

Йордания се радва на висок приръст на популацията, само че в същото време има мощно раздута държавна администрация, както и огромна корупция. За да отговори на упованията на демонстриращите, държавното управление би трябвало да предприеме ограничения, които ще обиден и политическия, и публичния хайлайф на страната. Много е подозрително дали то е готово на такава стъпка, споделят наблюдаващи.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР