Йордан (Орце) Камчев ["Орка холдинг"] Още по темата Строител на

...
Йордан (Орце) Камчев ["Орка холдинг"] Още по темата Строител на
Коментари Харесай

Най-богатият македонец беше арестуван заради съмнения за измами и пране на пари

Йордан (Орце) Камчев

[ "Орка холдинг "] Още по тематиката
Строител на капитализма: Никола Груевски
16 ное 2018
Аcibadem продава лечебните заведения си в България и Македония

Само преди две години турската компания стана главен притежател на " Токуда " и " Сити клиник "
4 окт 2018 Най-богатият македонец Йордан Камчев, по-известен като Орце Камчев, е бил арестуван от профилираната прокуратура в страната. Той ще бъде под стража 30 дни, а обвиняванията против него са " организирането на незаконна група за измами, пране на пари и корист със служебното състояние ". Заедно с него в ареста са и сътрудниците му Ненад Йосифович, Цветан Панделески, Зорица Арсовска и Тодор Мирчевски.

Камчев, чието положение съгласно списание Forbes се прави оценка на 228 млн. евро, е най-известен като притежател на " Орка холдинг ". Той е учреден през 1990 година и има разнообразни действия, измежду които опазване на здравето, медии, търговия на дребно, хотели, строителство, импорт и експорт. " Орка холдинг " е учредена от бащата на Камчев, Илия Камчев, който умря през 2009 година на 71-годишна възраст.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. От профилираната прокуратура са влезнали в централата на " Орка холдинг ", като в акцията са взели участие и представители на Дирекцията за битка с проведената престъпност и корупцията към македонското вътрешно министерство. Операцията е под име " Империя ", като се има поради бизнес империята на Камчев.

Кой е Камчев

Орце Камчев е публично най-богатият македонец в страната. Той е и мощно спорна фигура, която се свързва с някогашния министър председател на страната Никола Груевски от ВМРО-ДПМНЕ. През 2013 година неговата МПМ, към този момент банкрутирала медийна компания, е най-големият донор на предизборната акция на партията с помощи от над 250 хиляди евро. МПМ банкрутира през 2017 година

Името на Камчев също по този начин се появи и в " Панамските документи ", съгласно които той е обвързван с офшорна компания на Бахамските острови. Това също по този начин не е първото задържане на Камчев, който за малко бе в ареста и през 2006 година, само че излезе, откакто заплати гаранция от 60 хиляди евро. Камчев е някогашен обвинен в македонската прокуратура поради укриване на налози и финансови измами.

В края на 2017 година той стана част от листата на 17 олигарси в Източна Европа, дело на немското издание ostpol.de. Там неговият профил е написан от македонския публицист Горан Лефков от Центъра за проверяваща публицистика в страната.

" Камчев е притежател на строителни компании, банки, частни лечебни заведения, три от най-големите вестници в Македония и още доста бизнес инициативи. Освен това има дълбоки връзки с някогашния началник на тайните служби в Македония Сашо Миляков, който е пръв братовчед на някогашния министър председател Никола Груевски. И двамата са обвинени в корупция и незаконно подслушване в Македония. Но Камчев има и положителни връзки отвън Македония. Името му се свързва с съветския олигарх Сергей Самсоненко и някогашния английски министър председател Дейвид Камерън ", написа Лефков.

В същия лист от българска страна участва депутатът от Движение за права и свободи Делян Пеевски.

Въпреки околните си връзки с Груевски, Камчев е изразявал и поддръжката си към сегашния министър председател Зоран Заев. През септември той назова Заев " най-храбрият министър председател " и се разгласи в интерес на съглашението с Гърция за промяна на името на страната на Северна Македония, което би отворило пътя към присъединение към Европейския съюз.

Проблеми по съседски

Проблемите за Камчев могат да имат отражение и върху България. Той е създател и притежател в Македония на болничното заведение " Систина ", която след това стана част от турската група Acibadem. Групата има лечебни заведения и в България, където е притежател на " Сити клиник " и някогашната " Токуда ". Според източници на " Капитал " Acibadem търси метод да се изтегли от двете страни, като повода за продажбата е сривът на турската лира и усложненията на турските акционери в бизнеса.

Камчев беше определен и от българското Министерство на външните работи като почетен консул на България в Скопие през април тази година, само че към момента няма удостоверение на кандидатурата му от страна на македонското държавно управление.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР