Йордан Мичев, наш пратеник В древния Рим т.нар. терми са

...
Йордан Мичев, наш пратеник В древния Рим т.нар. терми са
Коментари Харесай

БСП тръгна към властта от Римската баня

Йордан Мичев ,
наш делегат

В античния Рим така наречен терми са били не просто бани, а център на публичния и политическия живот, мястото, на което сенаторите са взимали някои от най-важните решения за бъдещето на империята. Разложкото село Баня е било известно със своите терми още от римски времена, само че за първи път в него се взимат значими за България политически решения.
В понеделник и вторник депутатите от ПГ на "БСП за България " и членовете на Изпълнителното бюро на партията бяха на семинар тъкмо в това село - едно от най-живите и проспериращи дребни обитаеми места у нас поради близостта си до ски зоната в Банско и поради термалните си извори. Време за бани и СПА процедури обаче нямаше никой от присъстващите, тъй като просто надали на някого му е било до сходни капризи тъкмо в този миг.
Решенията, които бяха взети, могат да се формулират в едно малко изречение -

Левицата поема курс към изборна победа с "Визия за България "

Само че не просто да смени Бойко Борисов и съвсем десетилетие ръководещата страната ни корпоративно-криминална клика ГЕРБ, а да смени тотално модела на ръководство. Не да излиза с лозунги за промяна на парламентарната република и правовия парламентарен ред, а да върне разделянето на управляващите, демокрацията и правовата страна. Не решенията по значимите за страната цели да се разискват и гласоподават в стеснен кръг на "жълтите павета ", а да бъдат одобрявани след необятно разискване в обществото - във всяка една община, с всяка една браншова организация и с неправителствения бранш.
Българска социалистическа партия желае да облече всичко това във към този момент прокламираната си "Визия за България " - основният документ за бъдещето на страната след ГЕРБ и отиващия си режим на премиера Бойко Борисов. Окончателното приемане на Визията съвсем несъмнено ще бъде на конгреса на партията в края на декември, само че с цел да се стигне до такава степен, депутатите от левицата и членовете на ИБ стартират серия от срещи с обществеността във всяка една община.
Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова още при започване на семинара в с. Баня даде да се разбере, че в случай че партията в последните две години към този момент се е наложила като безапелационна съпротива на ГЕРБ, то е време цялото това държание да се придвижи и по места. Защото и античните римляни са осъзнавали, че Метрополията е обречена, в случай че политиката се лимитира единствено до хълмовете към Вечния град, а не стига до всяко кътче на империята.
"Тръгваме на

срещи-разговори в цялата страна

с амбициозната задача да се срещнем с оптимално доста български жители, разнообразни, всеки - който с каквото може, да ни помогне за окончателното правене на наш вид на „ Визия за България “, заключи Корнелия Нинова. Според нея няма потребност да се изяснява на хората, че живеят зле, че държавните институции не работят, че има корупция, че опазването на здравето се разпада. "Оттук нататък нашият диалог е - какво следва след ГЕРБ и Патриотичния фронт, това е диалогът за бъдещето. Агония ще е, в случай че не реализираме национално единодушие и сила за качествена смяна. Не ни е задачата властта да се смени и да продължи друга, не просто да сменим ГЕРБ, с цел да ръководи Българска социалистическа партия. Ние желаеме единодушие за метода на осъществяване на политиката. Искаме Конституцията да стартира да се съблюдава и извършва. "
Според Нинова 20-те депутати от левицата, оставащи в Народното събрание, няма да стоят там, с цел да пазят кворума, тъй като ръководещите имат задоволително гласове - с изключение на на ГЕРБ и "Патриотите ", те умерено могат да разчитат и на "Воля ", и на негласната поддръжка на Движение за права и свободи. "Нашите депутати ще отстояват позициите ни и ще дават мнение по импортираните законопроекти, някои от които са основни - предстоящото несъгласие на президента върху Административнопроцесуален кодекс, гласуването на новите министри, разискването на бюджета, закона за пътищата. Останалите тръгваме по срещи в страната, като ще пътуваме в сряда и четвъртък. Разговорите ни ще бъдат обществени и всеки, който изиска, може да пристигна да обсъждаме "Визия за България ". Първата такава ще е още тази седмица в общините от област Благоевград ", изяснява тя. Идеята е всички депутати от групата да са в една област всяка седмица, разпределени в другите общини.
Българска социалистическа партия обаче няма да се ограничи единствено до обиколки из страната, тъй като на семинара в с. Баня

бе призната и амбициозна законодателна стратегия

за есенния парламентарен сезон. Един от акцентите, съгласно Нинова, е законопроектът против двойните стандарти на храните, за които доста се е изговорило, имало е и българска, и европейски акции, само че резултат към този момент няма. "Затова дружно с Националното съдружие на земеделските кооперации, в което членуват 400 кооперации, изработихме законопроект, благодарение на тяхната експертиза, зад който те стоят. С него целим да решим законодателно проблемите с двойните стандарти при храните, който визира всички българи, които би трябвало да ядат здравословна и качествена храна ", разяснява тя.
Ще бъде импортиран и законопроект за българско произвеждане и комерсиалните вериги. "Него го изработихме дружно със Съюз "Произведено в България ", в който членуват 1500 български производители - множеството от тях са дребни и междинни предприятия ", изяснява тя. Идеята е да се подкрепят най-много българските компании, които мъчно устоят на натиска на комерсиалните вериги.
"Внасяме и закон за ръководство на държавните предприятия – то повече не може да е на бордовашки принцип, при който всички партии си поставят комфортни хора в бордовете и компаниите се източват от партийни централи. Държавните компании би трябвало да се ръководят на професионален, мениджърски принцип - с екипи, които се назначават с конкурс, чието възнаграждение зависи от резултата от предприятието. "
Предстои внасянето и на закон за обезщетение на тракийските българи, който е направен взаимно със Съюза на тракийските сдружения в България, както и законодателни промени за битка с домашното принуждение. "Ние бяхме срещу Истанбулската спогодба, тъй като съгласно нас тя не може да реши проблемите с домашното принуждение, това е работа на българското законодателство. Затова внасяме тези промени, с цел да защитим жертвите на сходен вид принуждение ", разяснява Нинова.

Сигналът е повече от явен

- водачът на Българска социалистическа партия и управлението на партията са безапелационни, че кабинетът "Борисов-3 " си отива. Никой към този момент не се наема да дава прогнози по кое време тъкмо ще се случи това - дали ще има предварителни парламентарни избори през пролетта дружно с вота за Европейски парламент или пък ще бъдат слети с локалните избори наесен, само че алените стягат редиците за сериозна борба. Битка, която ще реши бъдещето на страната за десетилетия напред.



Елена Йончева:
Смяната на министри е опит да се отсрочи гневът на хората

Смяната на министри е опит да се отсрочи гневът и недоволството на българина към цялата политика на кабинета "Борисов-3 ", съобщи пред публицисти в село Баня представителят на Българска социалистическа партия Елена Йончева.
Според нея нищо съответно няма да се промени след рокадите в кабинета, а сривът на всички сфери в страната е все по-видим. "Най-добър отговор дава самият вътрешен министър в оставка Валентин Радев, който споделя, че промените в държавното управление са "някакво продължение на това, което сме правили до момента ". Бих желала да попитам продължение на какво – продължение на огромна престъпност в България, продължение на битовата престъпност, продължение на неналичието на разкриваемост на тази престъпност, корупцията и грабежа на България, което се установи от всички интернационалните европейски и американски институции. На това ли ще бъдем очевидци ", остро разяснява Йончева.
Според нея самият факт, че за 10 години задграничните вложения в страната ни са се сринали близо 10 пъти, е поради непредвидимата политика на ръководещите от ГЕРБ.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР