Йордан Лечков, първи вицепрезидент на БФС, и Петър Хубчев, селекционер

...
Йордан Лечков, първи вицепрезидент на БФС, и Петър Хубчев, селекционер
Коментари Харесай

Лечков и Хубчев на жребия в Лозана

Йордан Лечков, първи вицепрезидент на БФС, и Петър Хубчев, селекционер на националния тим по футбол, ще водят формалната делегация на България за жребия на шампионата Лига на нациите. Днес ще станат ясни противниците на „лъвовете“ в новата конкуренция на УЕФА. Събитието ще се организира в швейцарския град Лозана. Жребият стартира в 13 часа българско време.

Бившите звезди на европейския футбол Деко (Португалия), Владимир Шмицер (Чехия), Яри Литманен (Финландия) и Александър Хлеб (Беларус) ще бъдат измежду специфичните посетители, като всеки един от тях ще взе участие в тегленето на жребия за определянето на групите в четирите обособени Дивизии на шампионата.

В Лигата на нациите ще вземат участие всички 55 европейски федерации със своите „А“ национални тимове, само че комплицираният правилник обърква почитателите. Ясно е, че всички отбори ще бъдат разграничени в 4 дивизии според от коефициента си в Националната класация на УЕФА, която е друга от класацията за национални тимове на ФИФА.

Отборът на Петър Хубчев ще се състезава в Дивизия „C“. За идния чоп „ трикольорите “ ще са сложени в Трета урна дружно с тимовете на Израел, Финландия и Черна гора, с които сигурно няма да попаднем в една група. Така евентуални противници на България могат да бъдат по един от тимовете в другите урни. В първа са Унгария, Румъния, Шотландия, Словения, а във втора – Гърция, Сърбия, Албания и Норвегия. Към тях ще се причисли и един тим от четвърта урна, в която се намират Кипър, Естония и Литва.

Дивизия „C“ ще включва 3 групи с четири тима и една с 3. Във всяка решетка се играе на разменено посещение. Мачовете ще са през септември, октомври и ноември тази година.
Турнирът дава 4 квоти за Евро 2020
Лигата на нациите е независим шампионат, който ще излъчва личен победител, само че през него за идното Евро 2020 квоти ще получат още 4 тима.

След привършване на квалификациите за конкуренцията на Стария континент, които ще се проведат през март, юни, септември, октомври и ноември на календарната 2019-а, ще се изиграят и плейофите на Лигата на нациите. Те ще дефинират последните 4 държави-финалисти на Евро 2020, с изключение на към този момент класиралите се 20 отбора от квалификациите (победителите и приключилите втори във всяка група).

В плейофите на новия шампионат един против различен ще се изправят 16 тима. На доктрина това би трябвало да са спечелилите от всяка група във всяка дивизия. Но евентуално много от тези страни към този момент ще са се класирали за Евро 2020 от европейските квалификации. И надлежно тяхното място ще бъде заето от идващия тим с най-хубаво нареждане в Лигата на нациите, който не си е извоювал място на финалите по общоприетия метод.

На доктрина спечелилите от всяка група в съответната дивизия би трябвало да изиграят полуфинали в един мач и край. Така те ще дефинират първенеца на всяка дивизия и надлежно финалист на Евро 2020.

На процедура обаче, защото доста от страните в мощни поток „А“, които са спечелили в своите групи на Лигата на нациите, ще се класират за европейското през квалификациите, ще се наложи попълване на тимовете за плейофите от по-долна дивизия. И допуска се, че това ще докара до забавни, само че комплицирани разбърквания.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР