Йордан Кювлиев е роден на 23 октомври 1877 година в

...
Йордан Кювлиев е роден на 23 октомври 1877 година в
Коментари Харесай

Роден е Йордан Кювлиев, български художник

Йордан Кювлиев е роден на 23 октомври 1877 година в Сливен в фамилията на Тодор Кювлиев и Зоица Тотева. През 1895 година, след довеждане докрай на Сливенската гимназия, по гледище на бащата си, съучастник в тъкачница за вълнени платове, младият Кювлиев отпътува да следва строително инженерство в Гентския университет, Белгия, а през 1898 година се реалокира в политехниката в Анверс.
В този интервал той посещава музеи и галерии, а в писмо до приятеля си Георги Гюлмезов споделя: „ Следвам политехниката. Скоро ще завърша и ще се върна в България инженер. Но това не ме радва. Моето място бе в Академията за изкуствата. “ В монографията си за художника проф. Борис Колев загатва, че още по време на инженерното си следване, Йордан Кювлиев е посещавал вечерни курсове при Академията в Гент (Ганд), само че не показва източник за тази информация.
 Роден е Златю Бояджиев Роден е Златю Бояджиев
Златю Бояджиев е роден на 22 октомври 1903 година в Брезово. Завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров (193...
Скоро след гибелта на татко си, към който се е чувствал длъжен, през 1898 година Кювлиев напуща Политехниката и се записва в Академията по изкуствата в Анверс, където до 1902 година учи живопис при Жулиан де Вринт.
След завръщането си в България през 1903 година е назначен за преподавател по изобразяване в Сливенската мъжка гимназия. Построява си ателие и рисува в покрайнините на града (главно в Ново село) и по черноморския бряг.
По мемоари на съвременниците му, Йордан Кювлиев е бил постоянно елегантно облечен в „ европейски “ костюм и мека шапка, с бастун и пенсне, висококултурен, разговорлив и остроумен, притежател и водач на първия автомобил в Сливен. Художникът свири на цигулка, има богата библиотека, владее френски, немски, холандски и съветски език.
Йордан Кювлиев е бил толстоист и теософ. Според спомените на Панайот Георгиев, който като наследник на оскъдно и многочислено семейство, е живял в дома на Кювлиеви от 1908 година до 1910 година, Йордан Кювлиев е водел „ постоянен, чист живот, обичаше чистотата и всичко хубаво. (Месо не ядеше, не пушеше и не пиеше никакви спиртни напитки). Мразеше и презираше неприятните пороци. Той постоянно ме учеше да бъда добър, почтен, непретенциозен и работлив. “
 Създадена е английската радиостанция BBC Създадена е английската радиостанция BBC
British Broadcasting Corporation (BBC), в превод: Британска радиоразпръсквателна корпорация) е английски радиосъобщителен и телевизионе...
Йордан Кювлиев умира на 15 август 1910 година, до момента в който се пробва да помогне на давещ се в морето край Несебър.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР