Йордан Камджалов учи дирижиране в София и Берлин. Специализира в

...
Йордан Камджалов учи дирижиране в София и Берлин. Специализира в
Коментари Харесай

Маестро Камджалов: Пловдив е гордост за България и за Европа

Йордан Камджалов учи диригентство в София и Берлин. Специализира в майсторски класове на диригенти от международна големина и има впечатляващи изяви на три континента.

Лауреат на редица интернационалните състезания за диригенти. През 2011 година е определен с цялостен консенсус за Генерален музикален шеф и основен диригент на Хайделберг, а от 2018 година е Музикален шеф и основен диригент на Хърватската Национална опера и филхармония в Риека –Европейска столица на културата 2020.

Съучредител на фондация „ Йордан Камджалов “, основана да подкрепя млади български гении и утвърждава най-хубавите български музикални обичаи.

Създател на Музикална Лаборатория за Човека с диригент Мая Василева, необятна гражданска селекция от персони с изявен музикален и вокален капацитет..

Артистичен шеф и основен диригент на интернационалния български GENESIS ORCHESTRA, който сплотява потвърдени български реализатори от страната, Европа и света.

Съучредител и Артистичен шеф на “Academia Musica ”, нова просветителна форма към „ Лаборатория за Човека “.

- Маестро, какво ентусиазъм крие интерактивният театър, който ще дирижирате на Античния спектакъл? Какво е посланието към пловдивчани?

- Това, което диря, без значение къде по света, е постоянно едно и също и това е докосването и доближаването до същността на индивида – до неговия истински, изобилен капацитет. Тази цел е универсална и е мото на цялото ми творчество, само че за Пловдив несъмнено приготвяме нещо неповторимо, което е мъчно да бъде вербализирано. То е ориентирано към креативния капацитет на самия човек. Публиката ще бъде очевидец и съизвършител в един огромен групов креативен развой.

- Каква е задачата на Музикалната лаборатория за Човека?

- Мисията е, изпълнявайки най-големи шедьоври на международната и националната музикална литература, да допира и повдига човешката душа. Да въодушевява разгръщането на самия човек, тъй като индивидът е едно знамение, потънало в прахуляк и забвение.

- Връщате се все по-често в България – кои са местата, които Ви зареждат със сили и ентусиазъм?

- Местата, на които има небосвод. Местата, на които може да седиш. Местата, на които мога да срещна хора, почтени за подражателство.

- Вие сте въодушевяващ образец за гений, тръгнал от дребен град и постигнал международен триумф. Как успяхте?Талантът или трудолюбието са по-важни за Вас? Каква е Вашата персонална формула за триумф?

- Може би единствено съумелите знаят, че в действителност няма формула за триумф. Освен многото труд, пределно високия градус на обучение, прочут гений, мисля, че решаващи са степента на силата и волята и несломимия блян. Те предрешават съответния триумф, респективно - крах.

- Защо нация, богата на гении, каквато е нашата, страда от ниско самочувствие? Как да издигнат духа си българите?

- Това е сложен въпрос. В България има, както непотребна горделивост по линия на комплексите, по този начин и непотребна невзискателност по линия на непознаването, както на предишното, по този начин и на сегашното ни. На България й би трябвало незабавно един нов Паисий Хилендарски. Българинът знае доста малко за себе си и по тази причина не може да поеме ясна посока, заради което обслужва непознати ползи. Резултатите са явни. Само в случай че ние като българи следваме нашата същина и предопределение като народ ще можем да подобрим живота си във всяко едно отношение.

- Фондацията Ви прави състезания за нови гении – каква е по-нататъшната им орис? Успяват ли да пожънат триумфи?

- Да, доста от тях имат забележителни триумфи и са носители на най-престижни национални и интернационалните оценки. Да. Българският гений има потребност от поддръжка. Той слави страната ни на всички места по света, макар странните условия, при които живее. Всеки, който счита, че може да бъде потребен на тази идея - може да се свърже с нас.

- Кои са музикалните творби, които проникват най-дълбоко в душата Ви? Онези, в които има придвижване и воля за катарзис.

Откривам го в създатели като – Брукнер, Малер, Вагнер, Скрябин,.... другояче за най-красива музика считам ренесансовата.

- Кои са менторите, на които дължите най-вече?

- Освен моите учители в България – проф. Васил Казанджиев и проф. Нева Кръстева, изключително мощно въздействие върху мен оказа основният диригент на Берлинската филхармония сър Саймън Ратъл.

- Ако зависеше от Вас, какво бихте трансформирал в света към нас? А в България съответно?

- Бих направил всички улици и цялата планета безусловно чисти. Бих премахнал цялата пластмаса, ГМО-та, убиването на животни за наслаждение, електронните игри за деца с принуждение, както и цялата развращаваща и изпълнена с принуждение кино (и не само) промишленост. Бих реорганизирал цялата международна политика, която е нечовечна. Бих работил за развиването в посока на един същински хуманизъм, същинско отношение, както към индивида, по този начин и към природата. Това, което се случва на планетата, в това число и в по този начин наречените „ развити общества “, е незряло и несъответстващо по отношение на капацитета на самия човек.

- Как виждате бъдещето на музиката?

- Бъдещето на музиката виждам като една музика на „ безспорното наличие “. Една музика, в която да няма никакви изключения във връзка с резонанса с човешката мисъл, възприятие и воля. Това ще я направи безусловно съзнателна, безусловно докосваща и безусловно здравословна.

- Какви са Вашите пристрастия отвън музиката?

- Аз нямам пристрастия – нито музикални, нито немузикални. Мен ме интересува същината и в случай че в една музика или друго няма същност, значи то не ме интересува въобще. Иначе имам изключително и съвсем необяснимо пристратие към черешите (смее се).

- Кои са обичаните Ви места в Пловдив? С какво Ви зарежда нашият античен, прелестен град?

- Аз съм обвързван с Пловдив от дребен, само че разберете ме вярно – на всички места и във всички градове по света аз диря едно и също – небосвод, въздух и смислени хора. В Пловдив има по доста и от трите, което му прави чест, само че не е загадка, че Пловдив не съумя и не съумява в тази толкоз знакова за града година да изяви цялостния си капацитет и като град, и като просвета, и като традиция. Пловдив е и би трябвало да бъде виждан като една горделивост освен за България, а и за цяла Европа. За мен е огромна наслада и отговорност да бъда още веднъж на пловдивска сцена с неповторимите сформира на Музикалната Лаборатория за Човека и Genesis Оrchestra.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР