Йордан Жечев, творчески директор на комуникационната група, Йоана Панчева, изпълнителен

...
Йордан Жечев, творчески директор на комуникационната група, Йоана Панчева, изпълнителен
Коментари Харесай

На върха на рекламната стълбица. Отново

Йордан Жечев, креативен шеф на информационната група, Йоана Панчева, изпълнителен шеф на guts&brainsDDB, Васил Петраков, креативен шеф на организацията и Ангелос Парасхакис, притежател на групата

© Надежда Чипева Компанията има нов изпълнителен шеф в лицето на Йоана Панчева.
Комуникaционната група открива ново продуцентско студио Final_new. През последните 10 години guts&brainsDDB шест пъти печели премията " Агенция на годината " в най-големия български рекламен фестивал ФАРА. Събитието се провежда от Българската асоциация на информационните организации (БАКА) и цели да отличи най-впечатляващите креативен рекламни решения. Юбилейното 20-о издание на ФАРА мина под мотото " Гладни за хрумвания ", само че все пак притегли същия брой поръчки като през 2018 година – общо 324. Над 15% от тях, или 51 поръчки, бяха подадени от guts&brainsDDB, които донесоха на организацията 1 златна премия, 5 сребърни и 6 бронзови.

Все отново добра вест за фестивала тази година беше присъединяване на две рекламни организации повече спрямо миналата, като броят им доближи 32. За трети път в историята на ФАРА с единогласие на журито беше присъдена и огромната премия Grand prix на Noble Graphics за акцията " Свежите супергерои " за " Кауфланд ". Агенцията се класира на трето място в състезанието, а на второ място единствено с 1.5 точки разлика от огромния победител приключи организацията Nitram. Техният клиент " Ростар БГ " пък стана рекламодател на годината.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От последната огромна премия на guts&brainsDDB от ФАРА мина тъкмо една година. За този интервал настъпиха редица промени за организацията. Екипът се разрасна, прибавиха 4 нови марката в портфолиото си от клиенти, а в информационната група откриха ново продуцентско студио. guts&brainsDDB има и нов изпълнителен шеф. След 12 години работа в организация Боян Панайотов поема по нов път и на негово място застава Йоана Панчева, която от дълги години е в организацията и преди този момент заема длъжността Client service director. Сред задачите за развиване продължава да бъде работата с задгранични клиенти и фокусът върху креативните решения. Повече за трансформацията на бизнеса, провокациите пред актуалните организации и проектите за разгръщане, описват изпълнителният шеф на guts&brainsDDB Йоана Панчева, креативният шеф Васил Петраков, креативният шеф на групата Йордан Жечев и притежателят Ангелос Парасхакис.

g uts&brainsDDB е най-награждаваната организация от основаването на ФАРА. Как се промени организацията през тези години?

Йордан Жечев: Последните 10 години не излизаме от топ 3 на организациите на пазара и 6 пъти ставаме организация на годината. През цялото това време главният ни екип не се е променял и може би точно това ни оказва помощ да поддържаме това равнище.

Ангелос Парасхакис: От друга страна, отвън креативните и изпълнителните шефове имаме доста нови хора. След като спечелихме Telenor да вземем за пример, организацията порасна двойно. Това обаче не трансформира главната ни философия, която е, че в основата на работата ни постоянно би трябвало да бъде творчеството.

С какви провокации се сблъсквате в бизнеса?

Ангелос Парасхакис: Ценообразуването е доста мъчно. За някои от позициите съществено се конкурираме с IT промишлеността - дизайнери, текстописци и други Наемаме хора авансово, даже все още да нямаме отворени позиции, с цел да се застраховаме за моментите, когато имаме повече работа. Тази година още веднъж няма огромен растеж на пазара, няма растеж в малките екрани и въпреки към момента да не се усеща доста мощно в организациите, ще сътвори компликации през последното тримесечие. Не виждам ярко бъдеще за доста от дребните организации поради размера на пазара. Не е здравословно да разчиташ единствено на един огромен клиент, тъй като в случай че той си тръгне, организацията може да се разпадне.

Все отново обаче на пазара се появиха доста дребни организации през последните една-две години

Йордан Жечев: Аз мисля, че дребните няма да имат огромни усложнения. При нас да вземем за пример Tribal Worldwide Sofia е позиционирана като дребна организация и няма да има проблем да направи дълготрайна тактика на огромен клиент. Nitram да вземем за пример също не са организация с огромен екип, само че работят със " Загорка ", които са доста огромен клиент. Това е доказателство, че не е нужно да бъдеш рекламен колос, с цел да обслужваш огромни клиенти. Малък или огромен, в случай че си воден от добра концепция, може да оцелееш на пазара.

Кои клиенти спечелихте през последната година?

Йоана Панчева: Новите ни клиенти са бензиностанции " Еко ", " Каменица ", ОББ, Groupе SЕB. Като по този начин покриваме огромна част от промишленостите и все по-често имаме спор на ползи, само в хранителната промишленост има още накъде да се разрастваме. Не ни се случва обаче да отхвърляме клиент, в случай че имаме право да поемем обслужването му.

Миналата година казахте, че фокус са ви и задграничните клиенти. Продължава ли това да е по този начин?

Йоана Панчева: Да, от ден на ден гледаме към външни пазари. Работим за Telenor в Унгария, за Trading 212 във Англия, правили сме акции за Shedd в Португалия, Испания, Дубай, няколко акции на AVON за района, както и на " Престиж " в България и Унгария.

Йордан Жечев: Чуждите клиенти, като се изключи че заплащат по-добре, дават и повече време за работа.

В групата създавате и продуцентска акция. Разкажете повече за нея и какво задачите посредством тази инвестиция?

Йордан Жечев: Продуцентската компанията се споделя Final_new и в нея все още има двама души - Георги Абрашев и Филип Морозов. Искаме да притеглим и унгарските режисьори, с които сме работили, да ги представим на българския пазар и да може да се снима и с тях. Компанията е замислена по този начин, че % от облагата й да отива във вътрешни опити и тестови планове, които не вършим в ежедневната си работа. Например музикален клип или късометражен филм.

Ангелос Парасхакис: От друга страна, виждаме какво е равнището на телевизионното наличие в България и съгласно мен с толкоз надарени хора от компанията би трябвало да се опитваме лека-полека да навлезем и в този сегмент. Да създадем пилотни планове за сериал, филм и други И нашите клиенти да имат извънредни права за продуктово позициониране да вземем за пример.

Цялата работа за клиентите ви ли ще минава през Final_new и ще бъдат ли налични услугите ви и за други организации?

Йордан Жечев: Някаква част ще минава, само че и сигурно ще продължим да работим с целия пазар, тъй като имаме доста планове, от време на време снимаме няколко реклами по едно и също време, даже да желаеме, не можем да поемаме сами толкоз огромен размер от работа. Голямата ни цел е да докараме и други организации на DDB по света тук, с цел да снимат при нас.

Васил Петраков: В България има голямо търсене на видеопродукция и ще бъдем отворени към всевъзможни планове.

Какви са задачите ви на новата позиция изпълнителен шеф в групата?

Йоана Панчева: Ще последвам упоритостта ни да бъдем one-stop-shop за клиентите ни. Да подобряваме работата си, да успеем да интегрираме в организацията Final_new. Ще се стремим да търсим и от ден на ден клиенти на външния пазар. Сериозна обща цел е да запазим културата на организацията, поради че пораснахме толкоз доста през последната година.

Преди две години g uts&brainsDDB стана креативен хъб за организациите от DDB групата в района. В какво се показва работата ви?

Йордан Жечев: Вътрешно в групата се разчита на нас като водеща организация в района. Свързват се с нас за мнение и за съответни планове. Друга цел е да съберем екип от организации на DDB от района и дружно да участваме в конкурс на огромен клиент.

Как виждате развиването на организацията през идващите 5 години?

Ангелос Парасхакис: Ще търсим формулата, посредством която ще можем да работим за повече клиенти отвън България. Целим и да бъдем в топ 3 на организациите на ФАРА. Ако съумяваме, значи вършим нещата по верния метод, оценени от пазара.

Йоана Панчева: Разпространяваме наличие през медиите към потребителите, за което носим отговорност. Иска ми се от ден на ден да вършим акции, които освен продават, само че и трансформират мнението на хората и им въздействат да стават по-добри.

Васил Петраков: Надявам се след няколко години да сме съумели толкоз да се развием, че да да вършим неща, които в този момент ми се костват невъзможни - дали поради технологии, пазар или други Рекламната креативност през годината

Какви са усещанията ви от равнището на ФАРА тази година и поръчките във фестивала?

Васил Петраков: Нивото на цялостната работа е по-ниско тази година. Това се вижда в това число и от по-малкия брой поръчки на огромните организации. От друга страна, ми направи хубаво усещане какъв брой мощна година имат Nitram, които са едвам на три години. Много добра акция на Noble graphics, която завоюва Grand prix за " Свежите супергерои " на " Кауфланд ". Много мощна година за The Smarts, които вършат хубави и пробивни неща за Ikea.

Йоана Панчева : Според мен по-малко хора от промишлеността посетиха фестивала, в това число и по-малко клиенти.

Йордан Жечев: Единствената ми рецензия е, че не се продължи почналият предходната година диалог за взаимната работа на клиенти и организации.

Имахте ли разминавания от позиция на оценки на журито и вашето усещане за акциите ви?

Васил Петраков: Понякога се случва акция, която имаме вяра, че е доста добра, да не допадне на журито или пък друга, която възприемаме просто за добра, журито да оцени доста високо. Останах сюрпризиран, че клипът на Efbet не беше оценен в категорията Film craft, което е акция на организацията DNA, част от групата ни.

Йордан Жечев: Мислехме си, че акцията на EVN с акушерките да вземем за пример ще има награди.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР