Йонко Земярски: В България се продават 260 хил. изкуствени елхи

...
Йонко Земярски: В България се продават 260 хил. изкуствени елхи
Коментари Харесай

"Грипс–ПВЦ" очаква поне 10-12% ръст на продажбите на изкуствени елхи през сезона

Йонко Земярски: В България се продават 260 хиляди изкуствени елхи годишно

Търсенето на коледни елхи и декорация тази година закъснява заради по-дълго задържалото се топло време. Но единственият български производител на изкуствени коледни дръвчета – компания " Грипс–ПВЦ " от гр. Раковски, още веднъж чака най-малко 10-12% растеж на продажбите за сезона. Това съобщи за " Капитал " Йонко Земярски, съучастник в компанията, която за 2018 година регистрира 1.892 млн. лева доходи и 146 хиляди лева облага.

Тази година фабриката за произвеждане на декоративни елхи, която е единствена и на Балканите, влага 250 хиляди евро в профилирано софтуерно съоръжение. Това разреши на компанията да създава най-новите модели коледни дръвчета и да открие още 10 работни места.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Пазар

По данни на сдружението годишно в България се продават 260 хиляди изкуствени елхи, като " Грипс - ПВЦ " държи над 60% от пазара, а останалите количества са импорт главно от Китай и Холандия.

В България фабриката продава непосредствено за публични организации и частни компании, както и за крайни клиенти през вериги магазини, профилирани търговски обекти от вида " Направи си самичък ", обекти за продажби на едро и други

През онлайн магазина на компанията минават 30% от продажбите. Интернет покупките бележат 15% растеж през 2018 година по отношение на миналата година, регистрира Йонко Земярски.

Над 80% от производството се изнася в 11 европейски страни: Румъния, Унгария, Сърбия, Хърватия, Македония, Словения, Австрия, Босна и Херцеговина, Словакия и Чехия.

Модата

Моделите се усъвършенстват и от ден на ден хора търсят качествени елхи, близки на външен тип до естествените. " Най-популярният модел е 3D елхата, която е най-близо до същинската и наподобява на борчетата в скандинавските страни - зелена, обемна, с триизмерни иглички. Вторият най-предпочитан модел е " жилковата " (от фолио) ", обобщава потребителските настройки Йонко Земярски.

Новост тази година на пазара в страната и в Европа са два модела: " Виктория 3D " и " Заснежената кралска елха ". " Виктория 3D " имитира ела, клончетата и игличките й са по-къси, немачкаеми и негорими. Заснежената кралска елха е посипана със " сняг ", клоните са натежали и са обърнати надолу. " Снегът " за този модел " съхне " при специфична температура в специфични индустриални пространства във фабриката, изяснява Йонко Земярски.

Предпочитанията

Най-популярният цвят за изкуствените елхи остава зеленият в другите му нюанси. В Австрия, Унгария, Словакия и Чехия фамилиите избират еднакъв цвят както за елха, по този начин и за украсата, което не е особено за страните на Балканите, демонстрират наблюденията на българския производител.

Визията ( " елхата да е реалистична " ) е най-важният аршин за избор на изкуствена елха, регистрира фирмено изследване в 12-те страни, в които " Грипс – ПВЦ " продава. На второ място при избора е височината, а на трето – цената.

Във всички 12 страни, в това число в България, най-често поръчваната елха е висока 2.20 метра, до момента в който в предходни години е била 1.80 метра. Българските купувачи отделят приблизително сред 100 и 110 лева за декоративна елха, което е към 10% повече от предходната година. Такъв е растежът и в бюджета за покупка на коледно дръвче и в останалите 11 европейски страни, в които " Грипс – ПВЦ " продава, демонстрира фирмената статистика.

Тенденции

Елхите към този момент се сменят по-често, на по-кратък интервал от време. Семействата влагат все по-големи суми в коледни дръвчета, като разликата сред столиците и останалите огромни градове сe заличава. Елхи търсят освен кметовете на общините, само че и на по-малките региони, които слагат коледното дръвче в кварталния парк или на площада, обобщава Йонко Земярски.

Новост в Хърватия, Сърбия, Македония и Словения е слагането на изкуствени елхи на двора и украсяването им с LED светлини. В България обаче това към момента не е известно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР