Йонко Дяков (вляво) и Михаил Николов: Имаме суровини, за да

...
Йонко Дяков (вляво) и Михаил Николов: Имаме суровини, за да
Коментари Харесай

Михаил Николов и Йонко Дяков, 11 Meats: Производството ни спадна с около 70% заради затворените хотели и ресторанти

Йонко Дяков (вляво) и Михаил Николов: Имаме първични материали, с цел да работим на цялостен потенциал два месеца напред

© Цветелина Белутова Черният лебед с COVID-19 нахлу в целия свят и удари и колоси, и млади бизнесмени. Потърсихме сполучливи и растящи компании, които сме описвали през годините, с цел да премерим размера на смяната, компликациите и решенията. За идващите изявленията подбрахме компании с друг профил и артикул. Всички се сблъскват с неустановеност, а множеството са с изчезнали доходи. Очаквано и тук най-устойчиви са храните.
От четири години Михаил Николов и Йонко Дяков оферират разнообразни типове меса с марката 11 Meats, създадени по технологията за вакуумно готвене sous-vide ( " су тип " - " под вакуум " ). Производствената им база е във Варна, а клиенти са над 300 хотели, заведения за хранене, заведения за бързо хранене, както и огромни вериги и супермаркети. Компанията продава и онлайн. Съдружниците имат логистична компания и два обекта за бързо хранене с марката Meat Some - в столичния " Парк център " и в " Мол София ".

Какво се промени в индустриалната активност на компанията поради ковид?

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Михаил Николов: Производството ни спадна с към 70% поради затворените хотели, заведения за хранене и заведения. В същото време веригите не престават да работят добре с нас, усилиха се и онлайн продажбите, само че с какъв брой са нарастнали ще знаем след време, когато имаме по-точна база за съпоставяне. Бизнесът ни не е западнал, пуснали сме над 10 нови су тип продукта - в това число и зеленчуци. Готвим се да пуснем су тип риби за летните месеци.

Йонко Дяков: След затварянето на заведенията и хотелите продукцията ни се пренасочи към крайния клиент в магазините и онлайн, имаме непрекъснати клиенти в онлайн магазина, поръчките посредством уеб страницата набъбнаха няколко пъти. Не сме се отказали от новите си планове. На финала сме да предложим подготвени приключени су тип ястия, които не се нуждаят от в допълнение подготвяне. Подали сме информация за тях до кмета на Варна и до Националния действен щаб, с цел да знаят за тази опция.

Логистичната ви компания изпитва ли усложнения?

Михаил Николов: Не, в противен случай, надяваме се да отчетем растеж. В момента оказваме помощ на наши другари, които нямат онлайн магазини. Предложихме им да продават посредством нашия уебсайт, с цел да им помогнем в същото време на рецесия, когато мнозина са затворили пари в стока. Сложили сме единствено 4% надценка на тези артикули на наши другари, с цел да си покрием разноските по логистиката. Наясно сме, че няма, а и не желаеме, да забогатеем от тези поръчки, само че задачата е да си помогнем, като се обединим, а не всеки да работи като вълк единак.

Йонко Дяков: Ние сме на първо място хора. Ситуацията е деликатна за всички. Наш другар да вземем за пример е подготвил 200 палета с артикули за пролетно-летния сезон, а няма онлайн магазин. Длъжни сме да ударим едно рамо и да му помогнем.

Наложи ли се да освободите чиновници поради ковид?

Михаил Николов: Не, хората са пуснати в заплатен отпуск. Аз съм оптимист. Ще пристигна миг, когато колелото отново ще се завърти, въпреки и с по-бавни темпове.

Йонко Дяков: В индустриалния завод хората работят на две смени. Идеята е да имаме две съответни групи, с цел да можем да изпълняваме поръчките. Разчитаме на чиновниците и ще си ги задържим на работа.

Каква част от продуктите, нужни за бизнеса, са от импорт и имате ли проблем с доставките?

Михаил Николов: 90% от нужните за бизнеса ни артикули са вносни, само че нямаме никакви проблеми с доставките.

Йонко Дяков: Ние не сме компания, която работи месец за месец. Имаме първични материали, с цел да работим на цялостен потенциал два месеца напред. Имаме и задоволително подготвени артикули на склад. Сега сме дали преференциални цени на заведенията за хранене и заведенията за бързо хранене, които работят в условия на рецесия и доставят храна на своите клиенти. Знаем, че всеки гледа да изкара пет лв. повече, по тази причина сме гъвкави и имаме вяра, че положителното отношение поражда положително отношение.

Двете ви заведения Meat Some са затворени, какви са последствията от това за вас?

Михаил Николов: Търпим загуби поради бракуваната в заведенията стока, само че продължаваме да плащаме заплати и осигуровки на чиновниците. Засега имаме съглашение с наемодателите и в двата мола да не плащаме наем за времето, в което заведенията не работят. Не планираме съкращения на хора, тъй като неналичието на първокласен личен състав се отразява на обслужването на клиентите, от което загубите може да са още по-големи.

Планирахте да предложите франчайз модел на заведенията Meat Some. Все още ли е настоящ този план?

Михаил Николов: Да, този план е в напреднала фаза, без значение от ковид. Имаме осем съществени запитвания за 10 обекта. Най-силен е ползата във Варна и Велико Търново. Франчайз сътрудниците ни не са се отказали, имаме контракти, работим по въпроса.

Имате продажби на " су тип артикули в Австрия, по какъв начин обстановката към пандемията се отразява на износа?

Михаил Николов: Засега износът за Австрия е краткотрайно замразен. Продължаваме обаче да водим договаряния за износ в Словения.

Каква е прогнозата ви за развиване на бизнеса?

Михаил Николов: Летният сезон ще с 50% по-слаб, само че и това ще мине.

Йонко Дяков: Трудно е да се предвижда, само че сигурно ще оцелеят хората, които са по-иновативни, не стопират да работят, желаят да се развиват. Надявам се рецесията да поизчисти ресторантьорския бизнес от псевдоресторантьорите. Нека строителните босове да си строят здания, а да не откриват заведения за хранене.

Интервюто взе Мара Георгиева

Предприемачи в корона света: Собственикът на българската марка за слънчеви очила и диоптрични рамки KWIAT Павел Цветков:

От 13 март оборотите за KWIAT са нулеви Основателите на бутиковия бранд за дамски облекла Bogdar Теодора и Павел Лозанови:

Проблемът е за бъдещите поръчки, които може да бъдат отказани Съоснователят на платформата за компенсации от самолетни компании ClaimCompass Александър Сумин:

Свиваме разноски, мислим нов артикул Съоснователят на " Колелиния ", производител на велосипедите Halfbike, Мартин Ангелов:

Не чакаме огромни промени Съоснователят на платформата за ръководство на споделени пространства OfficeRnD Мирослав Мирославов:

От агресия минаваме в режим опазване на бизнеса
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР