Йонас Гар Стьоре. Снимка: ЕПА/БГНЕС Норвегия ще приведе военните си

...
Йонас Гар Стьоре. Снимка: ЕПА/БГНЕС Норвегия ще приведе военните си
Коментари Харесай

Норвегия повишава военната си готовност след взривовете по „Северен поток“

Йонас Гар Стьоре. Снимка: ЕПА/БГНЕС
Норвегия ще приведе военните си сили в нараснала степен на подготвеност от вторник, защото ускорява сигурността си в отговор на войната в Украйна, съобщи в понеделник министър-председателят на скандинавската страна, съобщи „ Ройтерс “. 

В момента Норвегия е най-големият експортьор на природен газ за Европейския съюз, като обезпечава към една четвърт от целия импорт в Европейски Съюз след спада на съветските потоци.

„ Това е най-тежката обстановка в региона на сигурността от няколко десетилетия насам “, съобщи на конференция министър-председателят Йонас Гар Стьоре.

„ Няма индикации, че Русия уголемява военните си дейности в други страни, само че нарасналото напрежение ни прави по-изложени на закани, разследващи интервенции и акции за въздействие “.

Въоръжените сили ще прекарват по-малко време в образование и повече време в осъществяване на оперативни задания, а армията и силите за бърза готовност ще играят по-активна роля, съобщи министърът на защитата Бьорн Арилд Грам.

Военновъздушните сили анулираха образованието в Съединени американски щати със своите изтребители F-35, като избират да ги оставят в Норвегия, съобщи ръководителят на въоръжените сили военачалник Ейрик Кристоферсен.

„ Очакваме тази обстановка да продължи най-малко една година “, сподели Кристоферсен.

Норвегия за първи път изпрати свои военни за защита на крайбрежни платформи и наземни уреди след течове по газопровода „ Северен поток “ на 26 септември и получи поддръжка от английския, френския и немския флот.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР