Йоханис спази елегантно конституцията (в. Гъндул), Президентът сви знамената, след

...
Йоханис спази елегантно конституцията (в. Гъндул), Президентът сви знамената, след
Коментари Харесай

Румънски издания: Лаура Кьовеши е отстранена, какво следва?

" Йоханис съблюдава " елегантно " конституцията " (в. " Гъндул " ), " Президентът сви знамената, откакто един месец се правеше, че се бори, четейки решението на Конституционния съд " (в. " Адевърул " ), " Йоханис се готви да срине държавното управление " (в. " Ромъния либера " ), " Кьовеши отстранена след 12 години надмощие отпред на прокуратурите " (в. " Евениментул зилей " ), " Лаура Кодруца Кьовеши, ангел на справедливостта или дявол на злоупотребите " (в. " Гъндул " ) са част от заглавията в румънския щемпел през днешния ден след вчерашното решение на президента да в профил от служба основния прокурор на антикорупционната организация, предава Българска телеграфна агенция.

Основната рецензия към президента Клаус Йоханис е ориентирана към метода, по който беше оповестено вчерашното решение, а точно посредством представителя му Мадалина Довроволски. Малко неща могат да обяснят решението на президента да уволни шефката на Националната дирекция за битка с корупцията (НДБК) посредством представителя си. Тук не става въпрос за политика, а за темперамент. А малодушието е последната характерност, която човек би асоциирал с най-високия държавен пост, разяснява анализаторът Ливиу Аврам, представен от в. " Адевърул ".

32 дни и опасността от неминуем импийчмънт поради нарушение на решение на Конституционния съд - това беше ритъмът на реакция на президента Клаус Йоханис при подписването на указа за премахване на Лаура Кодруца Кьовеши от управлението на Националната дирекция за битка с корупцията, написа в. " Журналул национал ".

Под заглавие " Излиза Йоханис, влиза Кьовеши " в. " Гъндул " разяснява конференцията, дадена от Лаура Кодруца Кьовеши два часа след известието за отстраняването й. Според анализатора Лелия Мунтяну речта на Кьовеши, която стартира с думите: " Това не е проваляне! ", е била " тирада на политик, на предстоящ претендент за президент ". С всяка дума се усещаше по какъв начин твърдото ядро на поддръжниците на Йоханис се мести към Кьовеши, разяснява създателят, описвайки обстановката като " политическа победа " за уволнената шефка на антикорупционната организация.

Кьовеши показа нощес и равносметка за активността си отпред на НДБК, от която излиза наяве, че за пет години (от 2013 до 2018 г.) институцията е изпратила на съд 68 високопоставени публични представители, от които 14 министри и някогашни министри, 39 депутати, 14 сенатори и един евродепутат, и е запорирала имущество на стойност 2 милиарда евро на обвинените. От изпратените на съд дефинитивно са били наказани 37 души.

В. " Гъндул " припомня, че Лаура Кодруца Кьовеши беше най-младият основен прокурор в историята на Румъния преди да оглави антикорупционната организация. Хвалена и подложена на критика, Кьовеши стана емблема на румънското правораздаване през последните 12 години - с два мандата като основен прокурор и два мандата като началник на НДБК (вторият трябваше да изтече през 2019 г.), тя постоянно разпалваше духовете с политическия свят и беше упреквана, че е повлиявала върху изборни резултати посредством непозволени следствия.

Вестник " Ромъния либера " слага въпроса какво следва след уволнението на Кьовеши. Изданието показва, че министерството на правораздаването е почнало процедура за селекция на новия началник на антикорупционната организация, а до тогава тя ще бъде ръководена от прокурора Анка Журма. Изданието припомня, че ръководещата Социалдемократическа партия (СДП) промени закона за назначението на прокурорите и в този момент президентът Клаус Йоханис ще има право да отхвърли единствено едно предложение на правосъдния министър за нов началник на организацията.

В различен собствен коментар изданието написа, че маневрата на Йоханис с отстраняването на Кьовеши е " първа стъпка на президента към събаряне на държавното управление " на премиера Виорика Дънчила и заличаване на парламентарното болшинство, на което СДП разчита. Авторът счита, че този ход " развързва ръцете на Йоханис " и " в скоро време може да станем очевидци на едно събитие на промяна на държавното управление посредством правораздаването ", както в интервала на Социал-либералния съюз на (бившия премиер) Виктор Понта. Подобни маневри против парламентарното болшинство биха представлявали директна офанзива против разделянето на управляващите и демокрацията, предизвестява анализаторът. Според него Йоханис цели да си обезпечи втори президентски мандат, а с цел да си възвърне изгубения електорален капитал, ще би трябвало да смъкна държавното управление на Виорика Дънчила и да сложи на негово място един кабинет отпред с Дачиан Чолош, вероятно с поддръжката на опозиционния Съюз за избавление на Румъния. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР