Йоханис се аргументира, че „парламентарната аритметика“ стои зад неговото решение,

...
Йоханис се аргументира, че „парламентарната аритметика“ стои зад неговото решение,
Коментари Харесай

Виорика Дънчила стана първата жена премиер на Румъния

Йоханис се аргументира, че „ парламентарната аритметика “ стои зад неговото решение, съобщи Ройтерс, представена от Агенция "Фокус ".

„ За мен е ясно, че социалдемократите имат болшинство в Народното събрание, по тази причина и претеглих всички причини и взех решение да одобря предлагането им за министър-председател “, съобщи Йоханис, допълвайки, че функциониращо държавно управление ще се образува най-късно до 1 февруари 2018 година

Виорика Дънчила е родена на 11 декември 1963 година в град Рошиори де Веде в окръг Телеорман в Южна Румъния.

През 1988 година приключва Института по петрол и газ в Плоещ. През 2006 година получава магистърска степен по компетентност "обществено европейско пространство " в Националната школа по политически науки и държавно ръководство в Букурещ.

В интервала 1989-1997 година се занимава с преподавателска активност в град Виделе, окръг Телеорман.

От 1997 година до 2009 година работи като инженер в службата за мониторинг на добива на петрол и газ в компанията Петром АД (понастоящем О Ем Ви Петром).

От 1996 година е член на Социалдемократическата партия. В интервала 2003-2011 година е ръководител на организацията на СДП в град Виделе.

От 2004 до 2008 година е консултант в Окръжния съвет на окръг Телеорман.

През 2015 година Дънчила е определена за ръководител на женската организация на СДП. Сред самодейностите й са обезпечаване на квота за дами от минимум 30 % в листата на претендентите на СДП на изборите.

От януари 2009 година е евродепутат от СДП, а от 2014 година е ръководител на делегацията на румънските депутати в Групата на прогресивния съюз на социалистите и демократите.

Била е член на комисиите по бюджета, по земеделието и развиването на селските региони и по правата на дамите и равенството сред половете. От 2014 година е заместник-председател на комисията по земеделие и развиване на селските региони.

Виорика Дънчила е омъжена. Съпругът й Кристинел Дънчила от 2009 година заема длъжността шеф на едно от подразделенията на О Ем Ви Петром. Имат наследник Виктор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР