Йоханес Хилье, който през 2014 г. бе ръководител на предизборния

...
Йоханес Хилье, който през 2014 г. бе ръководител на предизборния
Коментари Харесай

Общоевропейско комуникационно пространство – то ли ще спаси ЕС?


Йоханес Хилье, който през 2014 година бе началник на предизборния щаб на Европейската Зелена партия. показва хрумвания за справяне с националистическия популизъм в Европейски Съюз.

Г-н Хилье, каква е Вашата прогноза: ще има ли след 10 години към момента Европейски съюз?

Да, Европейски Съюз ще го има. Достатъчно е да си напомним икономическите изгоди на страните членки. По-интересен е въпросът под каква форма ще просъществува. Понастоящем сме очевидци на абсурд. От Европейски Съюз се чака да взема решение от ден на ден проблеми, а в същото време се оспорва правото му да го прави. В по-дългосрочен проект това ще пречи. В тази връзка най-важно е да създадем общоевропейска демократична общност – едно общоевропейско пространство за връзка.

Националпопулистите водят против Европейски Съюз пропагандна война, като главно се възползват от интернет. Защо съгласно Вас интернет-пространството им е толкоз комфортно?

Националпопулистите доста сполучливо оперират в цифрова среда, тъй като методът им на връзка е миропомазан от логаритмите на обществените медии. Тези логаритми обичат ескалацията, опростяването, поляризирането, които са присъщи за популистките послания. Популистите употребяват тези способи, с цел да печелят внимание. На това залага в последна сметка техният бизнес-модел: вниманието на публиката да провокира реакция, кликове. Докато хората се занимават с посланието и го разясняват, дават на обществената медия големи количества информация за себе си. Платформата употребява събраната информация, с цел да ги облъчи целеустремено с реклама. Получава се синергия сред бизнес-модела на частните интернет платформи и метода, по който популистите вършат и споделят своята политика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР