Йоханес Брамс е германски композитор, пианист и диригент, един от

...
Йоханес Брамс е германски композитор, пианист и диригент, един от
Коментари Харесай

Роден е Йоханес Брамс

Йоханес Брамс е немски композитор, пианист и диригент, един от водещите представители на романтизма в музиката.
Роден в Хамбург в лутеранско семейство, главната част от кариерата на Брамс протича във Виена, където той се трансформира в водач на музикалната сцена. Още до момента в който е жив той се употребява с огромна известност и въздействие и е сравняван с типичен композитори като Йохан Себастиан Бах и Лудвиг ван Бетховен.
Йоханес Брамс композира за пиано, камерни ансамбли, симфонични оркестри, както и вокални и хорови творби. Самият той виртуозен пианист, Брамс извършва премиерно доста от своите творби, само че също по този начин работи с някои от водещите реализатори на епохата, като пианистката Клара Шуман и цигуларя Йозеф Йоахим, с които е непосредствен другар. Брамс е праволинеен перфекционист и унищожава някои от своите композиции, а други оставя непубликувани, само че и през днешния ден негови творби са главен детайл в концертния репертоар.
Брамс е считан от своите съвременници и от по-късните откриватели по едно и също време за традиционалист и модернист. Корените на музиката му са в структурите и композиционните техники на бароковите и типичен майстори. Той е занаятчия на контрапункта, комплексния и мощно дисциплиниращ способ на композиране, с който е прочут Йохан Себастиан Бах, както и на музикалното развиване, композиционен метод, одобрен от Йозеф Хайдн, Волфганг Амадеус Моцарт и Лудвиг ван Бетховен. Брамс се стреми да отдава чест на „ чистотата “ на тези „ немски “ структури и да ги приспособява към сантименталното чувство, като при този развой построява смели нови подходи към хармонията и мелодията. Макар доста негови съвременници да считат музиката му за прекомерно академична, от неговия принос и умеене се възхищават по-късни композитори с разнообразни възгледи – от прогресивния Арнолд Шьонберг до консервативния Едуард Елгар.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР