Йохан Лема от KBC Asset Management и Катина Пейчева, изпълнителен

...
Йохан Лема от KBC Asset Management и Катина Пейчева, изпълнителен
Коментари Харесай

KBC започва да предлага взаимните фондове KBC Expertease Funds България

Йохан Лема от KBC Asset Management и Катина Пейчева, изпълнителен шеф на " ОББ Асет Мениджъмънт " считат, че новите артикули дават още по-голям избор от благоприятни условия на клиентите в България

© Цветелина Белутова Взаимни фондове на KBC Asset Management стартира да предлага през мрежата си третата по величина банка в България - ОББ, както и обвързваното с нея сдружение за ръководство на активи " ОББ Асет мениджмънт ". Засега палитрата включва пет благоприятни условия, като клиентите ще имат опция за самостоятелно структуриране на портфейли, а в бъдеще се планува още по-голям избор от артикули. Това стана ясно на представянето им в София от Йохан Лема, изпълнителен шеф на белгийската компания за ръководство на активи, част от KBC Group. Той уточни, че на шестте пазара, на които оперира KBC Asset Management, активите под ръководство надвишават 180 милиарда евро, а самостоятелните вложители наброяват 1.3 млн.

Първите пет

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък От 13 юни в мрежата на групата са налични пет продукта с друг рисков профил, насочени към самостоятелните вложители. Прагът от 100 евро минимална сума за покупка прави продуктите налични за всеобщия клиент, а особеното от конкурентните на пазара артикули, е опцията за ограничение на загубите при пазарни разтърсвания, изясни в София изпълнителният шеф на KBS Asset Management Йохан Лема. Той уточни, че наклонността от последните 4 - 5 години е на завръщане на вложителите. След огромните разпродажби в годините на световната финансова рецесия, когато от промишлеността на взаимните фондове в Европа се изтеглят над 13 милиарда евро вложения, в края на предходната година има повишаване с 41% на самостоятелните капиталови проекти, демонстрират данните на специалиста. Той чака, че тази наклонност ще стартира да се усеща и в България, като прогнозите му са, че може да се реализира съответствие 1 към 6 на вложители към депозанти.

Кънтри мениджърът на KBC Group и основен изпълнителен шеф на ОББ Петър Андронов добави, че пазарът на взаимни фондове и самостоятелни капиталови проекти в България има капацитет да порасне с 1-2 милиарда лева в интервал от 2 - 3 години поради загубата на рентабилност за потребителите от ниските депозитни лихви и инфлацията.

В миг на оживление

Фондовете KBC Expertease се менажират от белгийската група за ръководство на активи, а таксите за покупка, ръководство и назад изкупуване са по-различни от тези при фондовете на " ОББ Асет Мендижмънт ". Таксата за записване 2.50% от сумата, няма такса за назад изкупуване, в случай че е минал 1 месец от инвестицията. Годишната дистрибуторска такса е 0.954%, таксата за ръководство годишно е 0.636%, а сумата на други начислявани разноски има таван от 0.69%, се вижда от интернет страницата на " ОББ Асет Мениджмънт ". Средствата, набрани от българския пазар посредством продажби на дялове от фондовете на KBC Expertease, може и да се влагат в България, само че в дребна част, като с преимущество са световните пазари с оглед нуждата от географска диверсификация на риска, стана ясно още на представянето.

Индустрията на взаимните фондове в България бе наранена от световната финансова рецесия отпреди 10 години, като през последните години има сигнали за възобновяване. Към месец март активите на капиталовите фондове за пръв път надвишиха 4.1 милиарда лева след повишаване с близо 500 млн. лева на годишна база. Въпреки това като дял от Брутният вътрешен продукт фондовата промишленост е едвам 3.6%, до момента в който междинното за Европа е 60%.Йохан Лема, основен изпълнителен шеф KBC Asset Management

Фотограф: Цветелина Белутова

С какво сте по-различни от това, което оферират на пазара съперниците, които към този момент са познати на пазара в България?

Смятам, че това, което прави разликата, е детайлът на отбрана, който нашите клиенти получават при спад на пазарите. Защото обичайно на пазара се оферират артикули, които оферират напредък, само че ние даваме опция както за ускорение на вероятния напредък, по този начин и за закъснение на спада при отрицателен ход на пазарите. Ние предлагаме опция за индивидуелн метод към клиента, според от склонността му за вдишване на риск.

Какви са упованията ви - какъв брой клиенти смятате, че ще привлечете до края на годината с новите фондове на KBC Asset Management?

Вярваме, че регулярните капиталови проекти са нещото, което би трябвало да бъде предлагано на клиентите ни, тъй като те имат своята разплащателна сметка, имат своя пестелив депозит и е разумно да разполагат и с капиталов артикул. Реалисти сме във връзка с упованията ни за реализиран брой клиенти и размери в кратковременен проект, само че капацитетът е огромен.

Пускате тези нови фондове в миг, когато стопанската система не се показва добре и да се влага наподобява рисковано.

Максимата е, че постоянно е добре да се влага. Не постоянно има директна връзка сред положението на стопанската система и положението, в което се намира финансовият пазар. Както знаете, пазарът отразява упования. Аз считам, че моментът за пускане на фондовете в България е добър, тъй като наблюденията ни на другите пазари, на които работим, са, че след финансовата рецесия клиентите към този момент са по-отворени да влагат. Причината за това е ниската рентабилност по спестовните им сметки, съчетана с високата инфлация, която понижава покупателната дарба на парите им. Може би по-консервативните клиенти ще предпочетат да остават в депозити, само че даже и да стартират да се ослушват, за нас е добре.

Какви са упованията ви за стопанската система през тази година?

Има раздразнителност на пазара, макар, че корпоративните резултати са положителни. Притесненията са свързани с комерсиалните връзки сред Съединени американски щати и Китай, Brexit в Европа и сигналите за растежа на разрастващите се пазари. Все още световният напредък е добър и от капиталова позиция ние съветваме своите клиенти да не заемат прекомерно консервативни позиции, защото има благоприятни условия за рентабилност на финансовите пазари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР