Йога – печелившата стратегия Знаете ли, че йогата е един от

...
Йога – печелившата стратегия
Знаете ли, че йогата е един от
Коментари Харесай

Бебетата не усещат вкуса на солта до 4-месечна възраст и още 3 любопитни факта

Йога – печелившата тактика

Знаете ли, че йогата е един от първите и най-успешни артикули на глобализацията? Индийското обучение за естетика и дисциплиниране на тялото и духа е основано към 5. век пр.н.е. През 1947 година то е „ импортирано ” в Съединени американски щати от Тиос Бърнард – създателя на една от първите книги, описващи философията и техниките на учението. Телевизията оказва помощ на йогата да набере голяма известност през 50-те години на предишния век. В резултат на това „ американската йога ” – потреблението на другите пози (асани) от системата хата йога за реализиране на по-добър физически и душевен баланс, през днешния ден се практикува необятно по целия свят. В доста случаи модерната йога се отдалечава доста от първичната си философия и се употребява от актуалните западняци като тип фитнес. Редица западни медици я предлагат като терапия против шизофрения и рак.

Шоколадът на ужасите

Знаете ли, че фамозният режисьор Алфред Хичкок е употребявал във филмите си шоколад вместо подправена кръв? Прочутата сцена под душа от кино лентата „ Психо ” (1960) е реализирана, като по стените и актрисата Джанет Ли са размазани няколко бурканчета течен шоколад „ Боско ”. М-м-м-м! Според Хичкок той имал идеалната консистенция и нюанс за оптимален злокобен резултат в черно-бялата лента.

Сладки бебета

Знаете ли, че бебетата не усещат усета на солта до 4-месечна възраст? Според учените причина за това е развиването на бъбреците при дребните деца. Тези органи доближават цялостната си зряла възраст към 16 седмици след раждането и стартират да обработват солта чак тогава. Ще минат още няколко месеца, до момента в който детето е в положение да преработва вярно натриевия хлорид, тъй че никога не овкусявайте храната му с бялото злато!

Гневът на Земята

През 1883 година изригва вулканът Кракатау в Индонезия. Съвременни калкулации демонстрират, че той е освободил 200 мегатона сила – еквивалента на 15 хил. атомни бомби, взривени по едно и също време – най-мощното вулканично изригване в актуалната история. Въпреки че по това време остров Кракатау е ненаселен, изригването коства живота на 36 хил. души от близките земи, които умират от валящата от небето пламтяща пепел и от грамадните талази цунами, породени от съпътстващия трус. Останките от изригването се разпръскват на повърхност от над 1 млн. кв.км, а облакът пепел потапя района в мрак в продължение на три дни. По същото време хората по целия свят виждат Луната синя или зелена поради отразяването на светлината от частиците пепел в атмосферата. Звукът от изригването на Кракатау е най-силният, записван до през днешния ден, и е чут чак в Австралия и Русия - на 4800 км разстояние от вулкана.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР