Йодът е един от микроелементите в природата жизнено необходим за

...
Йодът е един от микроелементите в природата жизнено необходим за
Коментари Харесай

Защо е опасно да приемаме йод?

Йодът е един от микроелементите в природата витално нужен за пълноценното развиване и напредък на човешкия организъм. Той е основна съставка на хормоните, създавани от щитовидната жлеза, които обезпечават обменните процеси във всички тъкани на организма, както и естествените функционалности на нервната, сърдечносъдовата и половата система. Той е безусловно нужен за пълноценното развиване на мозъка през вътреутробния интервал и в първите месеци след раждането, а също за растежа и развиването в детската възраст и пубертета.

България е част от Балканския йоддефицитен район, защото огромна част от територията ни е с понижено количество йод в почвата и водата. Универсално средство за всеобща йодна профилактика е йодираната готварска сол, която се употребява от популацията, в публичното хранене и производството на храни. Съдържанието на йод в нея е съобразено с дневните потребности от йод, като количеството сол, което би трябвало да се употребява на ден е не повече от 5 грама.

В последните няколко седмици събитията в Украйна породиха доста страхове у популацията освен у нас, само че и в цяла Европа. В резултат на това фрапантно набъбна търсенето на йодни таблетки в аптечната мрежа, което неизбежно докара и до изчерпването им. В аптеките в България може да бъде открит йод само под формата на хранителни добавки, само че не и стандартизирани таблетки, регистрирани като лекарствен артикул.

Трябва ли да одобряваме йод превантивно?

Отговорът изрично е: не. Превантивното приемане на йод с оглед предварителна защита при възможна радиация е неефективно, а може да бъде и извънредно рисково.

Как йодът би оказал помощ при нуклеарно замърсяване?

Радиоактивният йод е едно от първите субстанции, които се отделят в атмосферата след нуклеарна повреда. Той нанася непоправими увреждания на цялото тяло, предизвика онкологични болести и унищожава тъканта на щитовидната жлеза. Целта на йодната профилактика е да насити депата за йод в организма с нерадиоактивен йод, тъй като по този метод радиоактивният детайл йод не може да навлезе в клетките на човешкото тяло. Т.е. в случай че човешкото тяло разполага с задоволителни количества „ добър “ или нерадиоактивен йод, в щитовидната жлеза не остава място за радиоактивния и той се изхвърля през бъбреците.

Защо няма потребност да се пие йод превантивно? Тялото ни може да складира йод единствено за избран интервал от време. Неоснованото приемане на огромни количества йод може да бъде доста рисково, тъй като доста хора страдат от нараснала функционалност на щитовидната жлеза. Допълнителният банкет на йод може да наруши мощно нейната функционалност.

Кога се постанова йодна профилактика?

Йодна профилактика се прави посредством приемане на таблетки, най-често калиев йодид (KI), съдържащи нерадиоактивен йод. Препоръките за начало на банкет на калиев йодид в другите страни варира от към 10 часа преди прекосяване на радиационния облак до 1-2 часа след случая. Указания се дават от министерството на опазването на здравето, а йодните таблетки се разпределят измежду популацията от особено обособени пунктове, от където се дават подробни указания за използването им, написа puls.bg.

Един грам постоянен йод е оптималното количество, което е възможно да одобри човек в продължение на 10 дни при осъществяване на йодна профилактика. Таблетки се вземат след консултация с доктор при болести като нарушаване на функционалностите на щитовидната жлеза, бронхиална астма, бъбречна непълнота, имунна непълнота. Децата под 1-годишна възраст, бременните дами, кърмачките и хората, страдащи от нарушаване на функционалностите на щитовидната жлеза би трябвало да вземат йодните таблетки под лекарски надзор. Йодните таблетки защищават единствено щитовидната жлеза от попадане на радиоактивен йод в нея, само че не пазят от други радиоактивни субстанции, които могат да бъдат отделени при нуклеарна или радиационна повреда.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР