Йезекиил бил потомък на еврейски свещенически род и добре познавал

...
Йезекиил бил потомък на еврейски свещенически род и добре познавал
Коментари Харесай

Честваме паметта на свети пророк Йезекиил

Йезекиил бил потомък на еврейски духовнически жанр и добре познавал вярата и богослужението на народа си.

Преживял нещастието на завладяването на Йерусалим и Юдея от Навуходоносор, който при започване на VI век преди Христос изселил в Месопотамия огромна част от евреите като плебеи, разяснява Българска телеграфна агенция.

В петата година от Вавилонския плен Йезекиил получил Божи апел да служи като Негов делегат измежду прокудените евреи. Пророческото му служение траяло 20 години. Той енергично учил народа, че нещастието ги е постигнало поради техните грехове и отклонението от почитта към единия същински Бог. Увещавал ги да се разкаят с думите: " Отхвърлете от себе си всичките си грехове, с които сте бъркали, и направете си ново сърце и нов дух; за какво да умирате?... Защото Господ Бог споделя: Аз не желая гибелта на грешника, само че да се обърне той и да бъде жив! ".

Пророкът получил и признание за възкресението на мъртвите. Той споделя, че Божията ръка го сложила измежду поле, цялостно с човешки кости, и Господ му споделил: " Изречи знамение за тия кости и кажи им: Сухи кости, чуйте словото Господне! Тъй споделя Господ: ето, Аз ще въведа във вас дух и ще оживеете ". Йезекиил извършил заповяданото и видял, че костите се съединяват и на тях израства плът. И още веднъж Господ му споделил: " Изречи знамение за Духа и кажи: Тъй споделя Господ Бог: дойди от четирите ветрове, Дух Божи, и духни върху тия убити, и те ще оживеят! ". Пророкът изрекъл това знамение и в костите влезнал Дух, те оживели и се изправили на нозете си. Това знамение за всеобщото възкресение на мъртвите е част от богослужебните текстове в навечерието на Възкресение Христово.

Заради покайната си проповед и някои цитати и облици, употребявани в новозаветни книги, оракул Йезекиил е уважаван в християнството.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР