Йерусалимският храм Възкресение Христово (известен още като Храма на Божи

...
Йерусалимският храм Възкресение Христово (известен още като Храма на Божи
Коментари Харесай

Отварят отново Храма на Божигроб в сряда


Йерусалимският храм „ Възкресение Христово ” (известен още като Храма на Божи гроб) ще бъде отворен още веднъж в сряда сутринта. Знаковият за християнското изповедание храм бе затворен от три дни в символ на митинг на църквата против въвеждането от общината в града на налози върху някои типове недвижима църковна благосъстоятелност.

Във вторник канцеларията на премиера на Израел Бенямин Нетяняху заяви, че се образува работна група за търсене на излаз от обстановката. Дотогава йерусалимските управляващи приключват процедурата за събиране на налози, стартирана преди няколко седмици.

Данъчните ограничения се отнасят за всички парцели, които не са места за молитва, а максимален дебитор е Римската католическа черква, която би трябвало да заплати 2,5 млн. евро.

БГНЕС напомня, че Общината на Йерусалим преди известно време реши да таксува с налог всички жилищни и търговски парцели на християнските църкви. Според израелския в. „ Израел хайом ” огромни длъжници са също англиканската, арменската и гръцката черква.

Храмът на Божи гроб в Йерусалим е основната реликва на християнския свят. Смята се, че той е на мястото, където, съгласно Светото писание, е бил разпънат, заровен и след това е възкръснал Исус Христос.

Мястото било намерено от пратеници на римския император Константин три века по-късно, а към 335 година там е издигнат така наречен първи храм на Божи гроб, който през днешния ден се е увеличен в просторен архитектурен комплекс.

Той включва хълма Голгота, параклисът в центъра на храма, скриващ пещерата с Божи гроб, подземния Храм на животворящия кръст, храм "Св. Елена" и няколко параклиса. /БГНЕС, ТАСС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР