Йерусалим води преговори с Кайро за строителството на нов подводен

...
Йерусалим води преговори с Кайро за строителството на нов подводен
Коментари Харесай

Израел иска да създаде в Египет „Център за експорт на енергия“


Йерусалим води договаряния с Кайро за строителството на нов подводен газопровод сред двете страни в границите на по-рано съгласувана договорка от 15 милиарда щатски $ за износ на израелски газ за Египет през идващите десетилетия.

Новото трасе ще разшири доста експортните благоприятни условия на Израел до неговият южен арабски комшия, което ще надвиши доста оптималните 7 милиарда куб м газ годишно, които в този момент могат да минават през съществуващия газопровод EMG на Синай.

Според информация на Bloomberg, министърът на енергетиката на Израел Ювал Щайниц разгласи за упорит обсъжданият план като част от по-широките „ старания за превръщането на Източното Средиземноморие в център за износ на сила до прага на Европа “.

„ Засега още няма дефинитивно решение, само че има договаряния “ е декларирал Щайниц пред организацията в границите на присъединяване в първия Източно Средиземноморски газов конгрес в Кайро, отдаден на енергийните трансформации и на общите начинания в Източното Средиземноморие.
Във форума са взели участие министрите на петрола от Израел, Гърция, Египет, Кипър, Йордания, Италия и Палестинската автономност. Те считат да се срещната още веднъж през април. Участниците в този конгрес са дефинирали и обща цел: „ Монетаризиране на запасите посредством потребление на съществуващата инфраструктура и увеличение на пропускателната мощ “.

Показателно е, че това е първо посещаване на израелски министър в Египет от 2011 година, т.е. от времето на Арабската пролет. Тогава мирният контракт с Израел се оказа под въпрос.

„ Строителството на газопровод, през който ще се транспортира газ от израелските морски залежи Левиатан и Тамар към настоящите LNG-заводи (заводи за полутечен естествен газ) в Египет за преправка и реекспорт може да стартира още през идната година “, декларира Ювал Щайниц в изявление за Bloomberg.

Що се касае до огромния план East Med, който ще е ориентиран към енергийна диверсификация на доставките на газ за Европа и препоръчан от гръцкият министър Янис Маниатис през 2014 година, Щайниц удостоверява, че и по него има прогрес. Министърът на енергетиката на Израел дефинира този план като „ най-дългият и на най-голяма дълбочина газопровод в света “, като прибавя, че първичната стойност от 7 милиарда $ ще се финансира „ от частни компании и институционални кредитори “ (т.е. финансови институции).

Предполага се, че подземният газопровод ще свърже Израел през Кипър с Гърция и Италия в границите на огромен план за строителство, който по предварителни калкулации ще отнеме най-малко пет о шест години. Дейностите по East Med би трябвало да стартират още през идната година.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР