Йенс СтолтенбергСнимка: УуикипедияНАТО, ЕС и Германия се включиха след Холандия

...
Йенс СтолтенбергСнимка: УуикипедияНАТО, ЕС и Германия се включиха след Холандия
Коментари Харесай

НАТО и ЕС призоваха Русия да понесе отговорността си за сваления самолет

Йенс Столтенберг

Снимка: Ууикипедия

НАТО, Европейски Съюз и Германия се включиха след Холандия и Австралия в формалните апели Русия да спре да отхвърля връзката си със свалянето в Източна Украйна на пътнически аероплан преди четири години, при което починаха съвсем 300 души. Ден по-рано интернационалният проверяващ екип разгласи, че съгласно предварителните изводи това е станало с ракетна установка на съветската войска, оповестява Дневник.

Москва години наред отхвърля да има нещо общо със случая и не признава изводите на следствието в това число тъй като не взе участие в него като пълноправен сътрудник. Днес външният министър Сергей Лавров заяви, че е разговарял по телефона с сътрудника си от Холандия и той не бил дал никакви доказателства за съветска роля в случая.

Оставям на съвестта на Холандия спекулациите във връзка злополуката с малайзийския аероплан, добавя Лавров, представен от " Интерфакс ". " Много ми припомня на " случая Скрипал ", когато споделиха, че било " доста евентуално ", че това са руснаците, само че Скотланд ярд незабавно заяви, че следствието продължава и ще отнеме време. " Агенцията добавя коментара му, че имал чувство за дежа вю и " оставям на съвестта им, в случай че нашите сътрудници са решили и в този случай, в който става дума за голяма човешка покруса, да спекулират с гибелта на стотици хора, с цел да реализират политическите си цели ".

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и Федерика Могерини - висш представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, приканиха през днешния ден управляващите в Русия да поемат отговорността си за нещастието от 17 юли 2014 година

" Призовавам Русия да поеме отговорност и напълно да сътрудничи на всички старания за определяне на виновните, както дефинира Резолюция на 2166 на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", се споделя в формалното известие на Столтенберг.

В позицията на Могерини се споделя, че заключението на интернационалната проверяваща комисия " без подозрение сочи, че [ракетната система] принадлежи на въоръжените сили на Руската федерация ". В известието също се приканва Москва " да одобри отговорността си и напълно да сътрудничи с всички старания за определяне на това кой е отговорен ".

Четирима от починалите 298 души на борда на полет МН17 са немски жители и през днешния ден Берлин също разгласи, че приема заключенията на интернационалното следствие. Правителствената говорителка Мартина Фиц сподели пред кореспонденти, че " Русия би трябвало да понесе отговорността си, с цел да бъдат напълно изяснени събитията към тази покруса и причинителите да бъдат изправени пред съд ".

Запитана дали Германия е решила да изпрати публични представители за откриването на международното състезание по футбол в Русия идващия месец, тя отвърна, че към момента няма сходно решение.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР