Йенс Столтенберг е поканил Русия и съюзниците от Северноатлантическия алианс

...
Йенс Столтенберг е поканил Русия и съюзниците от Северноатлантическия алианс
Коментари Харесай

Столтенберг кани Русия и страните от НАТО на нови преговори

Йенс Столтенберг е поканил Русия и съдружниците от Северноатлантическия алианс на нови договаряния, с цел да предотврати възможна съветска офанзива против Украйна.

Предложената серия от полемики в Съвета НАТО - Русия ще се организира " в близко бъдеще ", сподели генералният секретар на НАТО след диалози с немския канцлер Олаф Шолц.
Столтенберг: НАТО няма да отстъпи от политиката на отворени порти за участие
НАТО в никакъв случай няма да направи компромис с политиката си на отворени порти за участие, съобщи ръководителят на организацията Йенс Столтенб...
Прочети повече
Те целят „ да се оправят с нашите терзания, само че също по този начин да се вслушат в терзанията на Русия и да се опитат да намерят път напред, с цел да предотвратят всяка военна офанзива против Украйна “, разгласи той пред публицисти в Берлин.

Съединените щати и техните европейски съдружници предходната сряда организираха диалози с Русия под егидата на Съвета НАТО-Русия – платформа, която не се е провеждала от 2019 година насам.

Подчертавайки забележителните разлики сред двете страни, Столтенберг тогава сподели, че съдружниците от НАТО са подготвени за по-нататъшни полемики, само че руснаците не съумяха да реализират единодушие по предлагането за повторна среща.

Генералният секретар съобщи, че НАТО работи по писмени оферти за договарянията, които скоро ще съобщи на Москва, като уточни въпросите, които да бъдат разисквани, в това число надзор на въоръженията, разоръжаване и неразпространение.
Столтенберг - претендент да оглави Централната банка на Норвегия
Настоящият началник на НАТО и някогашен министър-председател на Норвегия Йенс Столтенберг е един от 22-та претенденти за поста шеф на...
Прочети повече
В Москва съветският външен министър Сергей Лавров сподели във вторник, че Русия чака отговор от Запада на необятните претенции за сигурност, сложени на срещите предходната седмица, преди да продължи договарянията за Украйна.

Столтенберг акцентира, че алиансът е подготвен да изслуша гледната точка на Русия, само че няма да прави компромис с правила като способността на НАТО да пази съдружниците си.

" Изпращаме доста ясно обръщение към Русия: в случай че те още веднъж решат да употребяват мощ против Украйна, това има висока цена за Русия - стопански, финансови, политически наказания. Съюзниците от НАТО също оказват поддръжка на Украйна ", сподели той.

При възходящо напрежение " разговорът е още по-голям ", акцентира шефът на НАТО добави, че неговата страна " ще постави всички старания да откри политически път напред ".

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР