Йенмин Уан © Цветелина Белутова Още по темата Най-добрите смартфони

...
Йенмин Уан © Цветелина Белутова Още по темата Най-добрите смартфони
Коментари Харесай

Йенмин Уан: Средният ни пазарен дял в региона е над 20%

Йенмин Уан

© Цветелина Белутова Още по тематиката
Най-добрите смарт телефони

През втората половина на 2017 година бяха пуснати новите флагмани на огромните производители, които ще диктуват пазара най-малко до началото на лятото
12 яну 2018
Колко надалеч е Шънджън от Финландия

От дребен китайски производител Huawei се трансформира в компания с един от най-високите бюджети за разработки в света
15 дек 2017
БТК и Huawei ще си партнират в развиването на облачни технологии

Амбицията е България да се трансформира във високотехнологичен хъб за Балкански район
16 май 2017 Третият максимален производител на смарт телефони в света - китайската Huawei, избра да не показва новите си модели на Световния мобилен конгрес в Барселона в края на февруари. Вместо това компанията ще направи огромна премиера на телефоните от серията P на 27 март в Париж, отпред с флагмана P20. Засега към момента не са известни доста детайлности към смарт телефоните. Но е ясно, че както и серията Mate 10 от края на предходната година, те още веднъж ще залагат на личен чип на Huawei с изкуствен интелект и камера в партньорство с Leica. Миналогодишните P10 и серията Mate 10 бяха измежду най-търсените смарт телефони през 2017 година и помогнаха на Huawei да се укрепи на третото място в света след Samsung и Apple, като усили пазарния си дял до над 10% от световните продажби в бранша. От групата оповестиха, че през предходната година са доставили 153 млн. телефона, а упованията са приходите им за 2017 година да доближат 600 милиарда юана (95 милиарда долара) - напредък от 15% по отношение на предходната година. За развиването на компанията през тази и идващите години и продажбите в района " Капитал " разговоря с Йенмин Уан, президент на потребителския бизнес на Huawei за Централна и Източна Европа и скандинавските страни.

Пазарът на смарт телефони е извънредно конкурентен. Каква е тактиката на Huawei, с цел да се трансформира във водещата компания в бранша? И значимо ли е да си номер едно? Преди няколко месеца единият от тримата ви изпълнителни шефове - Гуо Пин, ми сподели, че задачата не е да сте номер едно, а да вършиме най-хубавите артикули.

Смятам, че имаме да изминем още доста път, преди да приказваме за водачество на пазара. Но в действителност най-съществен е самият артикул. За мен тайната на Huawei да бъде единственият производител на смарт телефони, който непрекъснато усилва каузи си, е, че сме компания, движена от нововъведенията - влагаме доста запаси и сила в разработка на последните технологии, с цел да създадем качествени артикули и да отговорим на другите упования на потребителите. Друг значим фактор е стремежът ни да създадем връзката от компанията към потребителите " по-умна ". Ако нямате добра връзка към купувачите, даже да имате положителни артикули, може да загубите пазарен дял. Ето за какво в нашия район организираме повече бранд и маркетинг интензивности. И трето, доста разнообразни детайли способстват за бизнеса ни и работим тясно с разнообразни страни - добър PR, добър местен екип и така нататък Подходът ни е да съчетаваме в едно глобализация плюс местна тактика, с цел да сме най-хубавият смарт телефон бранд.

Тоест и вие смятате, че не е значимо да сте номер едно, а да имате положителни артикули?

Да, изцяло склонен съм с Гуо Пин. Фокусираме се върху подобряването на нашите вътрешни интервенции и действия малко по малко.

Как се развива ръководеният от вас район - Централна и Източна Европа и скандинавските страни, и къде е мястото на България?

България е една от най-добре представящите се страни в района. В ЦИЕ сме номер две по пазарен дял, а в скандинавските страни сме номер три. Средният ни пазарен дял е над 20%. Увеличаваме и междинната цена на пласираните смарт телефони в ЦИЕ по отношение на предходните години, което значи, че потребителите залагат на по-качествени артикули. В същото време флагманите ни от сериите Mate 10 и P са фокусирани върху последните ни технологии и личните ни чипове с изкуствен интелект.

Колко разнообразни са желанията на потребителите по отношение на други страни като скандинавския район?

Много разнообразни са. В скандинавските страни потребителите избират високия клас - над 50% от пазара се държи от Apple. Там купувачите не се интересуват толкоз доста от цената, не на последно място и тъй като операторите дават много високи дотации при покупката на смарт телефон. В Централна и Източна Европа потребителите са по-чувствителни във връзка с цената и хората търсят добра стойност. В някои страни като Турция пък ритейл каналът е по-силен и по тази причина работим с всички дистрибутори, магазини и други Има разлики и в метода на промотиране на продуктите ни. В скандинавските страни популяризираме повече през цифровите медии, до момента в който в Източна Европа залагаме на по-традиционни канали като телевизия, радио и външна реклама. В други страни пък залагаме на посланици на марката и по този начин наречените инфлуенсъри.

Очаквате ли смяна тук в метода на покупка - от оператори към ритейлъри?

Променя се, само че постепенно. В кратковременен до средносрочен проект множеството хора ще продължат да купуват смарт телефони през телекомите. Делът им в района е към 75 до 80%.

Много консуматори се оплакват, че формата на смарт телефона и характерностите от години са едни и същи при другите производители. Какво кара купувачите да изберат Huawei?

На първо място е марката - да ги убедиш да имат вяра в марката. На второ са дизайнът и нововъведенията. Например в излезлия в края на предходната година Mate 10 Pro интегрирахме изкуствения разсъдък в самия чип. Така, когато снимаш, той автоматизирано разпознава цветя, храна и така нататък Защото изкуственият разсъдък става все по-голяма част от всекидневието ни, а ние желаеме да предложим на потребителите най-хубавото прекарване в тази сфера. Почти всички хора през днешния ден употребяват смарт телефон, само че не са професионални фотографи. Нашите модели с вграден изкуствен интелект им оказват помощ да създадат висококачествени фотоси при разнообразни условия и сюжети. В нашите чипове данните се съхраняват и проучват в самия хардуер, а не в облака, което оказва помощ за бързата обработка и добра сигурност.

Къде виждате бизнеса след време?

Извън въобръжението ни е. Възходът на изкуствения разсъдък зависи от няколко фактора - данните и компютърния потенциал. Ако тези две неща се комбинират по най-хубавия метод, продуктивността ще се усили неимоверно.

През последните години някои производители изчезнаха, а други регистрираха внезапен спад на продажбите си. Какво би трябвало да направи Huawei, с цел да остане измежду водещите компании в бранша?

Да продължи да се учи всеки ден. Днес всичко се трансформира доста бързо и в случай че спреш да възприемаш нови неща и технологии, изоставаш. Това е единственият метод да оцелееш.

Колко мъчно е за китайска компания като Huawei да се наложи в Европа?

Просто работим повече. Ние сме нова компания и се постанова непрекъснато да променяме упованията на потребителите, че китайските артикули са по-евтини и некачествени. Даваме опция на нашите модели да приказват сами за себе си. Европейският пазар е релативно постоянен и закостенял и би трябвало да го " разтърсим " с нови неща и тактики. Ето за какво локалната ни активност е доста значима - на всички места би трябвало да работим с локалните си екипи, сътрудници и медии, с цел да участваме по-активно в публичния живот.

А къде виждате Huawei след пет години?

Смятам, че мрежовият ни бизнес е постоянен в очакване на 5G, а потребителският занапред има да се развива. Номер две сме в района, само че желаеме да растем изключително в междинния и високия клас. Също по този начин занапред ще разширяваме портфолиото си с нови мобилни устройства и такива за умния дом.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР